"În ultima săptămână, autorităţile române au arestat trei indivizi suspectaţi de infectarea unor sisteme cibernetice prin transmiterea unui virus informatic CTB-Locker. Alţi doi suspecţi din acelaşi grup infracţional au fost arestaţi la Bucureşti în cadrul unei investigaţii paralele care are legături cu Statele Unite", a transmis Europol.

Se pare că persoanele în cauză ar fi transmis mesaje de tip „spam”, aparent expediate de companii cunoscute, care aveau atașat un fișier ce conținea codul malițios, disimulat sub forma unui document, de cele mai multe ori o factură, conform DC News.

Fișierul respectiv odată accesat și rulat pe sistemele de operare, ducea la criptarea fișierelor stocate pe respectivul sistem informatic. Ulterior, utilizatorul sistemului informatic era notificat că a fost infectat și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru recuperarea fișierelor criptate, fiindu-i solicitați bani în moneda electronică Bitcoin.

În cursul Operaţiunii "Bakovia", în România au fost percheziţionate şase clădiri, în cadrul unei anchete efectuate în comun de Poliţia română, de procurori din România şi Olanda, de Poliţia olandeză, de Agenţia britanică pentru combaterea infracţionalităţii, de Biroul Federal pentru Investigaţii din SUA (FBI) şi de Europol.

Autorităţile au depistat peste 170 de victime din state europene ale atacurilor cibernetice comise de acest grup, precizează Europol.