În total, 85 de familii ale unor militari trimişi în Irak au depus plângere la New York împotriva Credit Suisse, Barclays, HSBC, Standard Chartered şi Royal Bank of Scotland, pe care le acuză că au încălcat sancţiunile impuse de Statele Unite regimului de la Teheran pentru programul nuclear.

"Conspiraţia a permis Iranului să transfere milioane de dolari către Hezbollah, forţele Al-Qods şi altor organizaţii teroriste implicate activ în asasinarea şi mutilarea militarilor şi civililor americani din Irak", arată plângerea, care face referire la atacuri comise în perioada 2003-2011.

Potrivit familiilor militarilor americani, băncile respective au încheiat "în cunoştinţă de cauză" acorduri cu Teheranul, pentru a ascunde tranzacţiile în dolari, care tranzitau Statele Unite, trecând în special prin banca iraniană Saderat, vizată la rândul său de această plângere.

Sumele pe care le-ar fi obţinut Iranul s-ar ridica în total la mai multe miliarde de dolari şi ar fi permis Teheranului să achiziţioneze echipamente tehnologice pentru presupusul program de arme de distrugere în masă, menţionează plângerea. "Conspiraţia" ar fi început în 1987 şi ar continua în prezent, susţin reclamanţii.

Mai multe bănci vizate de această plângere s-au aflat anterior în atenţia autorităţilor americane, pentru legăturile cu Iranul. Astfel, Credit Suisse a fost nevoită să plătească o amendă în valoare de 536 de milioane de dolari în 2009, după ce a încălcat sancţiunile impuse de Statele Unite mai multor ţări, printre care şi Iranul.

Banca britanică Standard Chartered a fost, la rândul său, nevoită să achite o amendă de 670 de milioane de dolari la sfârşitul anului 2012, pentru aceleaşi acuzaţii.

Banca HSBC a fost acuzată într-un raport parlamentar realizat în iulie 2012 de realizarea unor tranzacţii secrete în valoare de 16 miliarde de dolari cu Iranul. Contactate de AFP, băncile Credit Suisse şi Barclays nu au comentat acuzaţiile.

Acţiunea intervine în condiţiile în care Occidentul negociază cu Iranul un acord cu privire la programul nuclear, iar data limită este 24 noiembrie.

Plângerea este similară cu procesul intentat instituţiei financiare iordaniene Arab Bank de aproximativ 300 de americani, victime sau apropiaţi ai victimelor celor aproximativ 20 de atentate teroriste comise în perioada 2001-2004 în Israel, Gaza şi Cisiordania.

În septembrie, Arab Bank a fost găsită vinovată de o instanţă din Brooklyn (New York) pentru finanţarea indirectă a organizaţiilor islamiste palestiniene Hamas şi Jihadul islamic. Banca a cerut organizarea unui nou proces.