În al treilea trimestru al anului 2018, aproape 58% din totalul autoturismelor noi vândute în UE au motoare alimentate cu benzină în timp ce doar o treime au fost alimentate cu motorină. Toate vehiculele cu tehnologii alternative de propulsie (APV) combinate au reprezentat 7,8% din piață.

Nu mai mult de 2% din totalul mașinilor noi înmatriculate în perioada iulie – septembrie 2% au fost 100% electrice.

În acest context, în România, se remarcă o tendință interesantă. Dacă în privința mașinilor alimentate cu benzină ne aliniem trendului european având o creștere importantă (+58,7%), iar în privința APV-urilor creștem accelerat pentru că pornim de la un nivel foarte redus, povestea diesel din România nu prea seamănă cu cea a restului europenilor.

Astfel, în primele nouă luni din 2018 au fost înmatriculate în România 45.212 mașini diesel, cu 12,6% mai multe decât în aceeați perioadă din 2016. Aceasta este cea mai mare creștere din Europa! Din totalul statelor EU și EFTA, unde înmatriculările de astfel de mașini scad, în medie, cu 17%, doar în Estonia (+3,4%) și Cehia (+5,6%) se mai remască majorări ale vânzărilor de vehicule alimentate cu motorină.