Pe lângă decesele cauzate de pandemia de coronavirus, peste 100.000 de americani au murit în perioada aprilie 2020 – aprilie 2021 în SUA ca urmare a unor supradoze, arată cifrele Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor făcute publice miercuri, transmite Reuters.

Sursa citată trage un semnal de alarmă în acest context, precizând că cifrele oficiale publicate miercuri arată o creştere cu 28,5% faţă de anul precedent, la aceasta contribuind decesele din cauza opioidelor cum este fentanilul, care poate fi de 100 de ori mai tare decât morfina, şi a substanţelor psihostimulente ca metamfetamina.

Președintele american Joe Biden a făcut și el o serie de declarații pe acest subiect. Potrivit acestuia, decesele cauzate de supradoze reprezintă o epidemie de pierderi care afectează comunități întregi.

„În timp ce continuăm eforturile de a învinge pandemia de COVID-19, nu putem omite această epidemie de pierderi ce afectează familii şi comunităţi din întreaga ţară”, a subliniat într-o declaraţie preşedintele Joe Biden.

Numărul deceselor cauzate de supradoză este în creștere

De menționat este faptul că, încă din luna iulie, datele publicate de autoritățile americane au indicat o creştere cu 30% a supradozelor de droguri, în condiţiile în care lockdown-urile decise din cauza pandemiei au îngreunat tratamentele, iar dealerii au pus în circulaţie droguri sintetice mai puternice.

Totodată, noile statistici arată că s-au înmulţit comparativ cu perioada precedentă de un an şi decesele din cauza consumului de cocaină şi analgezice eliberate pe bază de reţetă.

Amintim faptul că actorul american Michael Kenneth Williams, pe care publicul şi-l aminteşte pentru interpretarea personajului de culoare Omar Little din serialul „The Wire”(„Cartelul crimelor”), difuzat în perioada 2002-2008, s-a stins din viață la vârsta de 54 de ani, în urma unei supradoze.

Potrivit presei americane, trupul neînsufleţit al actorului a fost găsit în apartamentul său din cartierul newyorkez Brooklyn, iar autorităţile americane vorbeau atunci despre o posibilă supradoză drept cauză a decesului, deşi această ipoteză nu a fost deocamdată confirmată oficial.

Tragicul anunț a fost făcut atunci chiar de creatorul serialului „The Wire”, David Simon, care s-a arătat copleșit de tragedia care a avut loc.

„Sunt prea copleşit pentru a putea exprima ceea ce simt. Michael a fost un om bun şi un talent original, iar în călătoriile noastre împreună a meritat mereu cele mai bune cuvinte. Acum aceste cuvinte nu îmi vin în minte”, a scris David Simon peTwitter.