SUA încearcă să obțină informații secrete despre Kremlin cu ajutorul cetățenilor ruși

„Serviciile de Informaţii Ruse urmăresc încercările Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) de a recruta cetăţeni ruşi cu ajutorul reţelelor de socializare”, a anunțat, marți, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Declarația sa a fost făcută la doar o zi distanță după ce Agenția Centrală de Informații din SUA (Central Intelligence Agency – CIA) a postat un videoclip pe Youtube în care îi încurajează pe cetăţenii ruşi, care deţin informaţii sensibile despre Kremlin, să contacteze autoritățile americane printr-un canal de internet securizat.

Videoclipul este însoţit de un text în limba rusă, în care este specificat că CIA doreşte să colaboreze cu ofiţeri din armata Rusă și din Serviciile de Informaţii, cu diplomaţi ruși, cercetători şi cu alte persoane care deţin informaţii despre economia rusă şi despre liderii politici din Rusia. Videoclipul cuprinde, de altfel, instrucţiuni de contact prin sistemul online de comunicare anonimă Tor, făcând trimitere către un alt clip video ce conţine instrucţiuni de utilizare a sistemului respectiv.

„Contactaţi-ne! Probabil că cei din jurul vostru nu doresc să audă adevărul, dar noi dorim (…) Suntem copleşiţi de minciuni, dar noi ştim care este realitatea. Realitatea în care trăim. Şi realitatea despre care vorbim în şoaptă”, este mesajul postat, luni, pe canalul de Youtube al CIA, postat apoi pe Telegram, o aplicație de mesagerie populară în Rusia.

 

Vladimir Putin i-a atenționat pe cetățenii ruși să nu își trădeze patria

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a atenţionat deja pe compatrioţii săi să fie vigilenţi la trădătorii patriei. Vă amintim că, luna trecută, au fost modificate unele amendamente din Codul Penal al Rusiei prin care se introduce condamnarea pe viaţă pentru înaltă trădare şi se măreşte, de la 15 ani la 20 de ani, pedeapsa prevăzută pentru acte de terorism. Modificările promulgate de președintele Rusiei vizează articolul privind „trădarea patriei”, stabilind ca pedeapsă pentru acest delict închisoarea pe viaţă, în loc de 20 de ani de pușcărie.

„Sunt convins că serviciile noastre speciale monitorizează acest spaţiu aşa cum trebuie. Ştim foarte bine că CIA şi alte servicii de informaţii occidentale nu-şi reduc activitatea pe teritoriul ţării noastre”, a spus, marți, Dmitri Peskov, când a fost întrebat de inițiativa CIA, relatează agenția de presă Reuters.