Amânarea cu peste doi ani a votului congresului SUA va forţa FMI să caute alte moduri de a-şi majora resursele financiare şi să-şi modernizeze structura de vot, a afirmat Christine Lagarde.

Oficialul a adăugat: 'Adoptarea reformelor rămâne crucială pentru întărirea credibilităţii şi eficacităţii FMI precum şi pentru an ne asigura că avem suficiente resurse permanente pentru a răspunde nevoilor de finanţare ale statelor membre.

FMI va discuta opţiunile alternativă de reformă, în urma deciziei Congresului SUA, a explicat Christine Lagarde, adăugând: 'Aşa cum au cerut statele membre, vom analiza opţiunile alternative la reuniunea Board-ului din ianuarie 2015'.

Congresul SUA va pleca în vacanţă fără să ratifice în acest an un proiect de reformă care va conferi statelor emergente o putere mai mare în cadrul Fondului Monetar Internaţional, proiect votat în 2010 de instituţia internaţională, dar care nu poate intra în vigoare fără aprobarea parlamentarilor americani.

Legea finanţelor, prezentată marţi seara în comisiile parlamentare şi care ar urma să fie supusă votului în Congres în zilele următoare, nu conţine şi articolele care ar fi permis ratificarea reformei. Aceasta era ultima şansă pentru partizani, în condiţiile în care Congresul american urmează să intre în vacanţă la finele acestei săptămâni.

Christine Lagarde a solicitat Congresului încă din luna octombrie să adopte reforma susţinută de administraţia Barack Obama, dar care nu se bucură şi de sprijinul republicanilor, aceştia urmând ca din ianuarie 2015 să controleze ambele camere ale Congresului. În condiţiile în care SUA este de departe cel mai mare acţionar la FMI, ratificarea de către State este esenţială pentru a obţine sprijinul a 85% dintre membrii cu drept de vot.

Reforma va dubla resursele financiare ale instituţiei şi, de asemenea, va da o putere de vot mai mare economiilor emergente, precum China, Rusia, India şi Africa de Sud. În plus, ar revizui componenţa boardului FMI pentru a reduce dominaţia Europei Occidentale.

Potrivit unor observatori, lipsa reformelor la FMI a fost motivul pentru care statele BRICS au decis să pună la punct propria lor bancă de dezvoltare la începutul anului, destinată să contracareze poziţia dominantă a Occidentului în rândul instituţiilor financiare globale.

AGERPRES