Christine Lagarde, fostul ministru francez de finanţe care l-a înlocuit pe Dominique Strauss-Kahn în fruntea instituţiei financiare cu sediul la Washington în iulie, s-a folosit de intervenţia sa în cadrul unei conferinţe anuale a bancherilor centrali din Jackson Hole /Wyoming, SUA/ pentru a face apel la o recapitalizare ‘urgentă’ a celor mai slabi creditori europeni, explicând că sprijinirea sistemului bancar este vitală pentru contrarea ‘lanţurilor de contagiune’ de-a lungul regiunii.

Însă, oficialii europeni au replicat spunând că din comentariile sale reiese că dna Lagarde nu a înţeles motivul pentru care băncile se află în dificultate la momentul actual. ‘Problema-cheie o reprezintă finanţarea’, a subliniat un experimentat bancher. ‘Băncile din anumite ţări întâmpină dificultăţi în a-şi asigura lichidităţi, iar această presiune va creşte. A vorbi despre capital este un mesaj confuz. Toată lumea este destul de îngrijorată’, a adăugat el.

Oficialii, neliniştiţi că declaraţiile dnei Lagarde îi vor speria şi mai tare pe investitorii bancari, au spus că intenţionează să-i ceară şefei FMI să îşi clarifice declaraţiile.

Potrivit FT, politicienii şi regulatorii europeni încă se mai chinuie să găsească un mecanism prin intermediul căruia să calmeze temerile investitorilor legate de expunerea băncilor la criza datoriei suverane din sudul zonei euro. Nici iniţiativa ‘testului de stres’ aplicat mai multor bănci nu a reuşit să îi liniştească pe investitori, neîncrezători în capacitatea unităţilor bancare de a reuşi să surmonteze o eventuală intrare în default a unui guvern european. ‘Trebuie să rupem legătura dintre datoriile suverane şi bănci, mai ales în Spania şi Italia’, a explicat un regulator.
SURSA: Agerpres