„Am luat câteva magazine mari și câteva mici în fiecare județ. Am analizat prețul pentru patru sortimente de pâine și acum verificăm săptămânal. Față de un maxim de 12%, reducerile sunt undeva la 8% la franzelă,, 8% la pâinea feliată, 5% la cea integrală neambalată și 8% la cea ambalată", a spus Bogdan Chiritoiu, președintele Consiliului Concurenței. Potrivit acestuia, reducerea este "cam cât ne așteptam" ceea ce demonstrează că piața pâinii este o piață "cât de cât concurențială". Chirițoiu susține că marile lanțuri de magazine au redus mai mult din prețuri față de comercianții mici.
Faptul că populaţia resimte mai mult de jumătate din reducerea TVA la pâine, iar restul ieftinirii rămâne pe lanţul de distribuţie, este normal şi arată că piaţă este concurenţială, a declarat sâmbătă, la Sinaia, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
De la 1 septembrie, Guvernul a redus TVA la pâine de la 24% la 9%.
‘Dacă această reducere s-ar fi transferat integral în preţ, ar fi rezultat o ieftinire de 12%. Ce vedem noi după două săptămâni de aplicare: din 12%, mai mult de jumătate se duce la consumator, iar o parte, 2-3%, rămâne pe lanţul de distribuţie. E cam ceea ce ne aşteptam să se întâmple’, a spus Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurenţei culege săptămânal date din peste 100 de magazine din fiecare judeţ, la acelaşi sortiment de pâine, pentru a monitoriza efectele reducerii TVA.
‘Ne convine faptul că vedem un lucru la care ne aşteptam. Dacă nu am fi văzut nicio modificare, ar fi fost ciudat, ar fi însemnat că nu este destulă concurenţă pe această piaţă. Dar ce am observat noi ne arată că piaţă este concurenţială. Este bine că mai mult de jumătate din ieftinire merge la consumator’, a adăugat şeful CC.
El a mai spus că monitorizarea va continua, dar, odată cu trecerea timpului, la reducerea TVA se vor adaugă şi alţi factori care ar putea duce la modificarea preţului final al pâinii.
‘Vrem să mai aşteptăm să mai strângem date câteva săptămâni pentru un rezultat relevant. Însă, în prima săptămâna după 1 septembrie, ieftinirea vine din reducerea TVA, dar cu cât trece timpul or să mai apară şi alţi factori – precum recolta bună, care duce la scăderea preţului cerealelor – şi nu vom mai putea să diferenţiem factorii’, a completat Chiriţoiu.
Sursa: Agerpres