‘Ce-mi pare mie rău, poate şi pentru că s-a nimerit să expire mandatul conducerii ANRE în perioada asta, mie mi se pare că am ratat până acum o oportunitate care a fost criza din acest an. Adică, dacă tot ai o criză şi suferi de pe urma ei, până la urmă să foloseşti energia generată de criză ca să faci nişte schimbări. Nu am senzaţia că am făcut. Poate comisia de anchetă a domnului Iancu va genera forţa pentru îmbunătăţirea reglementării, dar până acum senzaţia mea este că am avut o criză în iarnă, una în vară şi nu am reuşit să folosim această presiune ca să facem anumite reglări în modul în care e guvernată piaţa de electricitate’, a susţinut Chiriţoiu.

El a arătat că opinia Consiliului Concurenţei este că piaţa de energie este dominată prea mult de piaţa pe termen scurt, care este volatilă.

‘Ce ne-am dori noi să găsim prin modul de reglementare este să îndrumăm lucrurile spre contractele pe termen lung şi mai puţin pe piaţa pentru ziua următoare. Pentru asta trebuie o anumită flexibilitate a contractelor. Nu înseamnă că ne-am răzgândit şi că susţinem trecerea la contractele bilaterale, ci la o formă totuşi de contracte care să fie transparente, să fie pe piaţă, să fie standardizate, dar care totuşi să aibă suficientă flexibilitate ca să permită contractarea pe termen mai mult şi, de asemenea, e nevoie de instrumente financiare, unde iarăşi nu am reuşit să facem progrese’, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei. AGERPRES