Comparativ cu trimestrul doi al anului trecut, volumul activităţii de renegociere şi reînnoire de contracte a scăzut cu 60%, în timp ce pre-închirierile au crescut ca valoare cu 118%. Două mari tranzacţii de pre-închiriere au fost semnate de Volksbank şi Unicredit în această perioadă, reprezentând o suprafaţă de 37.500 mp, adică 49% din cererea înregistrată. Cele două contracte au fost încheiate în clădiri a căror construcţie a început în anii anteriori. Activitatea totală de închiriere (incluzând atât închirieri cât şi renegocieri) a fost de 86.200 mp.

Tranzacţia medie în acest trimestru a fost de 1.460 mp, considerabil mai mare faţă de 880 mp în primul trimestru al anului. Au avut loc şase tranzacţii cu o suprafata de peste 3.000 mp, cea mai mare tranzacţie ca suprafaţă fiind pentru închirierea unui spital privat de peste 27.000 mp. În  momentul de faţă se semnează contracte de pre-închiriere pentru suprafeţe foarte mari, de peste 10.000 mp, în timp ce închirierile se încheie pentru suprafeţe de 500 – 700 mp.

Bucureştiul are 300 de clădiri de birouri

Stocul de spaţii moderne de birouri din Bucureşti însumează 2.044.000 mp, distribuiţi în mai mult de 300 de clădiri de clasa A şi B. Noile livrări din acest trimestru, adică clădirile Romană Offices, Spitalul Medlife şi Delta OB, însumează 17.600 mp. Acesta reprezintă cel mai scăzut nivel de noi livrări din ultimii doi ani şi jumătate. Încă 83.400 mp sunt în fază de construcţie, cu termen estimat de livrare semestrul doi din 2011. Aceste clădiri sunt ART BC 6, Crystal Plaza, Platinum Business & Convention Center şi Elite BC.

Chiria spaţiilor din zonele de top rămâne neschimbată în ultimele trimestre, la valoarea de 19,5 euro/mp/lună. Referitor la chiria netă efectivă, valoarea este cu 8 – 10% mai scăzută, în condiţiile în care numărul facilităţilor acordate continuă să fie ridicat, dar o scădere a acestora poate fi observată exclusiv în cazul clădirilor din zonele prime. Randamentele investiţionale (yield-urile) sunt de 8,5%, reflectând intenţiile puternice ale investitorilor pentru acest sector, după o primă jumătate de an când birourile au fost produsul imobiliar cel mai tranzacţionat.
Gradul mediu de neocupare în Bucureşti este de 16,1%, înregistrând o scădere faţă de trimestrul trecut.