Blake Horsley, directorul de dezvoltare al P3, al doilea cel mai mare proprietar de spații de depozitare din România, a declarat pentru Capital că nu se aşteaptă să vadă în România jucători de talia Amazon sau Alibaba în următoarele 12-18 luni, deoarece, momentan, piaţa locală poate fi deservită de centre majore de distribuţie pe care aceşti retaileri le au în regiune. Totuși, lucrurile ar putea lua o altă direcție în funcție de ruta feroviară gândită de China.

„Lucrurile s-ar putea schimba dacă ruta feroviară din China va trece pe aici. Se discută despre o posibilă rută prin Turcia şi Bulgaria. Aceasta va avea un impact asupra pieţei logistice europene. Nu este clară încă ruta finală“, spune Blake Horsley.

În cadrul Forumului de Tehnologii și Servicii Railway PRO, un eveniment organizat în România în aprilie anul trecut, s-a discutat despre faptul că în cadrul rutei Trans-Caspice de Transport International (TMTM) este propusă o legătură de transport între Iran și Europa prin Astara, la granița dintre Iran și Azerbaidjan. Pentru transportul de marfa, TMTM propune ruta China-Portul Batumi (Georgia)-Portul Constanța (România)-Europa și, din Iran, ruta este direcționata către Astara-Portul Batumi-Portul Constanța.

 

Sistemul feroviar european face parte din ceea ce guvernul chinez numeşte „noul Drum al Mătăsii”, un important proiect politic prin care se urmăreşte creşterea comerţului şi a investiţiilor.  Din cauza diferitelor ecartamente feroviare, doar un singur tren nu poate parcurge întreaga distanţă, iar containerele trebuie încărcate în alte garnituri feroviare în diferite puncte.

Retailerul american Amazon este prezent deja pe piața românească de 12 ani printr-un centru de dezvoltare și tehnologie la Iași, unde a angajat 400 de persoane. Până la sfrâșitul anului trecut, compania a investit peste 40 de milioane de euro în România în dezvoltarea de noi tehnologii. La începutul acestui an, Amazon a lansat o campanie de angajări pentru noul său sediu din București. În total, compania are deja peste 1.000 de angajaţi în România, îns nu este prezentă pe piața locală cu un centru de depozitare.

CITIȚI ȘI Amazon a început campania de recrutare în România. Are nevoie de peste 1.000 de IT-işti

Citiți în numărul următor al revistei Capital, care apare la chioșcuri luni, 19 februarie, un articol despre planurile de investiții ale P3 în România.