China Railway Group a precizat într-un comunicat de presă difuzat miercuri că un număr de trei firme – China Railway International Group (divizie a CRG), o subsidiară a operatorului naţional China Railway Corporation şi Compania naţională de căi ferate din Ungaria – vor forma un consorţiu care va construi această linie de tren de mare viteză cu o lungime de 160 de kilometri.

Linia ferată, care împreună cu secţiunea din Serbia va avea o lungime totală de 350 de kilometri, ar urma să fie terminată în doi ani şi va permite trenurilor să ruleze cu viteze de până la 200 de kilometri pe oră. CRG a precizat că firmele chineze vor fi responsabile pentru 85% din consorţiu, fără a oferi alte detalii.

China, Ungaria şi Serbia au convenit încă din 2013 să coopereze pentru construirea unei linii de tren de mare viteză între Budapesta şi Belgrad. Marţi, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, şi preşedintele principalului organism de planificare economică din China (CNDRC), au semnat un acord interguvernamental pentru modernizarea liniei de tren Budapesta-Belgrad cu ocazia summitului China-CEE. Szijjártó a precizat că 85% din investiţiile în acest proiect vor fi finanţate de China iar restul de Ungaria. Szijjártó a confirmat că modernizarea secţiunii de 166 de kilometri din Ungaria va costa 472 miliarde de forinţi (1,5 miliarde de dolari). Potrivit acestuia, China a acordat Ungariei un credit pe 20 de ani cu o perioadă de graţie de cinci ani, rata dobânzii urmând să fie stabilită în perioada următoare.

Prezent la summitul China-CEE, premierul chinez Li Keqiang a spus că ţara sa este dispusă să ofere statelor din CEE condiţii flexibile de finanţare atâta timp cât utilizează echipamentele şi produsele chineze. În condiţiile în care dispune de cea mai lungă reţea de linii de tren de mare viteză din lume, China a început să-şi promoveze expertiza în acest domeniu şi altor guverne şi recent a depus oferte pentru proiecte în SUA, Mexic şi Thailanda. (Sursa: Agerpres)