Potrivit unui comunicat al consiliului de stat, instanţa decizională supremă din China, companiile străine care au activităţi de producţie şi vânzări în noua zonă de liber schimb vor putea să-şi vândă produsele în China. Decizia ar putea deschide o piaţă de mai multe miliarde de dolari pentru principalii producători de console de jocuri video: Sony, Nintendo şi Microsoft.

Grupul american Microsoft a luat deja un avans în condiţiile în care zilele trecute a anunţat că intenţionează să investească 237 milioane de dolari într-un joint venture cu compania chineză BesTV New Media care va avea sediul în zona liberă din Shanghai şi va dezvolta jocuri video şi servicii asociate.

Oficial, consolele de jocuri video sunt interzise în China însă cu toate acestea sunt disponibile pe piaţă prin canalele neoficiale. În plus, consumatorii chinezi preferă să joace jocuri video pe computerele persoanele şi pe smartphones.

Zona liberă din Shanghai face parte din planul autorităţilor chineze de a dezvolta această metropolă într-un centru financiar globală care să poată rivaliza cu New York, Londra şi Hong Kong. Programul este similar cu cel introdus de fostul premier Deng Xiaoping în anii 1980 care a deschis China în faţa investiţiilor străine prin înfiinţarea unor ‘zone economice speciale’ în sudul ţării, unde ulterior a avut loc o creştere explozivă a activităţilor industriale.
Sursa: Agerpres