În timp ce China, cu cea mai numeroasă echipă olimpică, pare să fie încununată de succes la Jocurile Olimpice, piaţa de acţiuni chineză este în cădere liberă. De la începutul Olimpiadei, cotaţiile bursei din Shanghai au scăzut cu aproximativ 10%.

Acţiunile de tip A din Shanghai au crescut constant din august 2007, pentru ca acum să treacă printr-o perioadă de scădere. Prăbuşirea preţului din ultimele luni este, în principal, rezultatul supraevaluărilor pieţei, iar acest fapt a înrăutăţit semnificativ situaţia economică mondială. Odată cu finalul preconizat al fazei de dezvoltare determinate de Jocurile Olimpice şi în contextul mediului economic internaţional dur, investitorii se întreabă, din ce în ce mai mult, cåt de puternic şi cåt de susţinut va fi reculul economic aşteptat în China. În plus, creşterea puternică a preţurilor la producători, cu 10% în iulie, discuţiile privind scăderea marjelor de profit, precum şi noua politică monetară, reprezintă alte probleme. Ultimele speculaţii au fost legate de faptul că numeroase uzine, a căror activitate este legată de Olimpiadă, îşi vor înceta activitatea şi că nu vor mai exista alte piedici în calea creşterii economice.

Raiffeisen Capital Management consideră că impactul negativ al acestor închideri este destul de scăzut, în condiţiile în care va fi compensat parţial de turism. Pe total, acest fapt va permite, pentru 2008, o creştere economică de 9%, în scădere, avånd în vedere cifra de peste 11% în 2007.

Este foarte probabil ca marjele de profit ale companiilor din China să rămånă sub presiune, mai ales în condiţiile în care situaţia economică din Statele Unite şi Europa continuă să se deterioreze. Tema centrală a Executivului şi a Băncii Centrale pare să fie raportul dintre inflaţie şi creşterea economică. Un echilibru optim între inflaţie şi creşterea economică poate fi găsit şi ar trebui să fie în continuare o ţintă importantă pentru conducătorii de la Beijing.

Este foarte posibilă o mişcare pozitivă a bursei chineze în următoarele săptămåni, după perioada de pierderi puternice, dar se recomandă prudenţă. Situaţia economiei chineze, precum şi viitoarea politică economică şi monetară a liderilor de la Beijing, poate fi evaluată mai bine la cåteva luni de la finalul Jocurilor Olimpice. Pånă atunci, au fost amånate, pentru China, investiţii majore de capital. Cu toate acestea, pe termen lung, China rămåne o piaţă foarte atractivă pentru investitori.

«Marjele de profit ale companiilor din China pot rămåne sub presiune, mai ales în condiţiile deteriorării economiei din Statele Unite şi Europa.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena