China, primul poluator mondial cu gaze cu efect de seră, a adoptat obiectivul unui "vârf la orizontul lui 2030", dar intenţionează să "încerce să-l atingă mai devreme", a anunţat Casa Albă.

La rândul lor, Statele Unite s-au angajat în vederea unei reduceri până în 2025 a emisiilor cu 26-28% faţă de nivelul din 2005.

Este pentru prima dată când China se angajează cu privire la un vârf al emisiilor, adică a anului începând din care acestea vor înceta să mai crească şi din care curba se va inversa.

Aceste anunţuri au fost făcute în timp ce preşedintele american Barack Obama era primit la Beijing de către omologul său chinez Xi Jinping, după ce ambii lideri au particiat cu o zi înainte la Summitul Cooperării Economice Asia-Pacific APEC.

Obama a salutat miercuri un "acord istoric" cu China în problema modificărilor climatice.

Constatarea ştiinţifică este fără drept de apel: eforturile actuale sunt insuficiente pentru a limita creşterea temperaturii mondiale cu două grade Celsius, obiectivul pe care şi l-a stabilit comunitatea internaţională cu scopul de a evita o accelerare catastrofică a modificărilor climatice.

Însă, la sfârşitul lui 2015, Conferinţa anuală a ONU asupra modificărilor climatice vrea să obţină un acord suficient de ambiţios pentru militarea încălzirii globale la un nivel de două grade Celsius.

Beijingul şi Washingtonul sunt hotărâte să ajungă la acest acord la Paris, a declarat Xi Jinping.

Statele Unite şi China reprezintă împreună peste 40% din totalul emisiilor de dioxid de carbon de pe planetă.

Emisiile de CO2 per capita în China le depăşesc deja pe cele ale Uniunii Europene.

În negocierile privind modificările climatice, China cere în mod sistematic să nu fie supusă aceloraşi solicitări ca ţările industrializate.

Beijingul insistă asupra principiului "responsabilităţi comune dar diferite", potrivit căruia responsabilitatea luptei împotriva încălzirii globale revine în principal ţărilor dezvoltate.

Europa, la rândul său, s-a angajat la o reducere cu cel puţin 40% a emisiilor până în 2030, raportat la nivelul din 1990.