Banca Poporului din China (PBOC) a informat că a decis să reducă nivelul rezervelor minime obligatorii pentru marile bănci cu 50 de puncte de bază, până la 17%. Reducerea intră în vigoare începând cu data de 1 martie, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Internet a PBOC. 

Precedenta reducere a fost adoptată în 23 octombrie, când PBOC a anunţat că dobânda de referinţă pentru creditele pe un an va fi redusă cu 25 puncte de bază, până la 4,35%. În cazul nivelului dobânzii de referinţă pentru depozitele pe un an, aceasta va fi redusă, tot cu 25 de puncte de bază, până la 1,50%. 

Rezervele minime obligatorii sunt depozitele pe care băncile comerciale trebuie să le constituie la Banca centrală şi pe care nu le pot împrumuta. Prin majorarea acestor rezerve se poate frâna volumul noilor credite pe care băncile le acordă şi să se reducă astfel creşterea masei monetare. În sens invers, o reducere a nivelului rezervelor ajută la eliberarea de lichidităţi şi permite băncilor să acorde mai multe credite. 

Ritmul de creştere a economiei chineze a încetinit la 6,9% în 2015, cel mai slab ritm înregistrat de China după avansul de 3,9% raportat în 1990, a anunţat luna trecută Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale, în pofida creşterii sectorului serviciilor, care, pentru prima dată în istorie, a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul ţării. 

Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică, dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor umflate de îndatorare şi exporturi. 

Premierul chinez Li Keqiang a declarat, în luna decembrie, că Guvernul va închide companiile cu pierderi în cadrul eforturilor de reducere a supracapacităţilor din sistem, însă acest lucru va impune o serie de decizii politice dificile de genul falimentelor şi posibilelor concedieri. Alte priorităţi pe care Beijingul le-a anunţat pentru 2016 includ reducerea stocului de locuinţe nevândute, diminuarea bilanţurilor băncilor, reducerea costurilor pentru afaceri şi încurajarea de noi tehnologii. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: