Moneda chinezească a atins cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani ajungând miercuri la 6.43 yuani pentru un dolar. Yuanul a pierdut în prezent 3,5% în China în ultimele două zile și aproximativ 4,8% pe piețele mondiale.

Cu Banca Centrală care anunţă că mişcarea de marți a fost o "amortizare", scăderea rapidă a valorii monedei chineze a dus la un apetit pentru activele riscante, iar piețele din regiune au făcut un pas înapoi pe fondul temerilor că Beijingul a lansat un război valutar dăunator. Stocuri, monede și mărfuri au ajuns sub o grea presiune după ce managerii s-au temut că s-ar putea declanşa un război valutar care ar destabiliza economia mondială.

Indicele bursier Nikkei din Japonia a scăzut cu mai mult de 1%, în timp ce Hang Seng al bursei din Hong Kong a scăzut cu 1,64%. Dolarul australian, de multe ori văzută ca un semnal pentru economia chineză, s-a prăbuşit la un nou minim al ultimilor 6 ani.

Pe de altă parte, dolarul american s-a întărit apoi puternic împotriva tuturor monede asiatice. Petrolul a fost de asemenea lovit, ţiţeiul Brent coborând la 48.87 dolari pe baril. WTI Crude a fost de tranzacționat la 43.02 dolari pe baril, în scădere cu 6 cenţi de marți, când acesta a marcat cel mai mic nivel din martie 2009 până acum. Materiale industriale și de construcții importante: nichel, cupru și aluminiu au ajuns, de asemenea, la minimul ultimilor șase ani.

Privind în detaliu, Bank of China a redus rata în jurul căreia moneda este permis să fluctueze într-un interval zilnic cu 2%. Ea a redus deja cu aproape 2% acestă rată de referință marți – deprecierea cea mai brutal din 2005 până în prezent.

Spre deosebire de dolarul American sau de euro, care părăsesc nivelul de schimb valutar pentru a se stabiliza în mod liber, China stabilește administrativ o rată zilnică în jurul căreia moneda nu poate varia mai mult de 2%. În determinarea cursului, autoritatea sondează participanții la pieței valutare și urmăreşte evoluția principalelor valute.”

În timp ce președintele chinez Xi Jinping se pregătește pentru o vizită de stat la Washington luna viitoare în vederea netezirii relațiilor problematice dintre China şi SUA, guvernul său tocmai a revenit în centrul atentiei cu o problemă stringentă: valoarea monedei țării sale.

Yuanul, sau renminbi este parte din tesatura a economiei globale, oferind Chinei o modalitate de a-şi promova obiectivele diplomatice și de investiții. Yuanul este, de asemenea, un instrument important pentru agenda internă a conducerii statului chinez, care se referă la sprijinirea economiei.

China se confruntă în prezent cu dilema dificilă de a încerca să echilibreze nevoile sale de la acasă și în străinătate. Atunci când China şi-a devalorizat brusc moneda cu aproape 2% marți dimineața, autorităţile au anunţat că forța pieței va juca un rol mai important în determinarea valorii monedei. După ce yuanul a scăzut în continuare în tranzacționarea de marți, Banca Centrală a Chinei a stabilit miercuri un alt curs al monedei, cu 1,6% mai mic.”

Beijingul a arătat odată cu devalorizarea monedei că economia Chinei încetineşte şi nu reuşeşte să se redreseze, iar aceasta nu mai este o problemă limitată doar la interiorul granițelor statului asiatic. Aceasta este de-acum o problemă la nivel mondial.