Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii din China pentru a deschide piaţa chineză produselor româneşti prin urgentarea negocierilor şi semnarea Memorandumului de Înţelegere între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România şi Administraţia Generală pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din RP Chineză.

Acest acord va permite agenţilor economici români să exporte produse de origine animală în China.

De asemenea, ministrul român al Agriculturii a propus părţii chineze intensificarea schimburilor comerciale şi în ceea ce priveşte alte produse agroalimentare cum ar fi vin, apă minerală, miere de albine şi produse derivate, cereale, precum şi identificarea de noi nişe pentru produsele româneşti.

Daniel Constantin a avut o întâlnire multilaterală de lucru cu vice-ministrul chinez al agriculturii, Niu Dun, şi cu ceilalţi miniştri şi înalţi oficiali ale ţărilor Europei Centrale şi de Est, participanţi la eveniment. În această întâlnire ministrul român a reiterat dorinţa României de intensificare a cooperării economice cu China, în special pentru a susţine intrarea pe piaţa chineză a produselor agro-alimentare româneşti şi a încuraja marile companii chineze să investească în sectorul agriculturii din România.
Refacerea sistemelor de irigaţii, prioritară

Şeful MADR a declarat că prioritatea sa principală este refacerea sistemelor de irigaţii, a căror lipsă a fost simţită din plin de fermierii români în anul 2012, iar pentru a compensa pierderile suferite de fermierii români, guvernul a alocat resurse considerabile. "Această vulnerabilitate trebuie eliminată fără întârziere, iar implicarea companiilor chineze în proiectele de reabilitare a sistemelor de irigaţii reprezintă o cooperare reciproc avantajoasă pentru ambele ţări", consideră oficialul român.

Potrivit MADR, vice ministrul chinez şi-a exprimat interesul pentru proiectele de refacere a infrastructurii de irigaţii şi de asemenea, a dat asigurări că va sprijini şi va căuta să promoveze schimburile comerciale cu produse agroalimentare, astfel ca România să beneficieze mai mult de posibilităţile de absorbţie ale pieţei chineze.

Schimburile comerciale cu Republica Populară Chineză au înregistrat o creştere substanţială în ultimii cinci ani, atingând 4,2 miliarde dolari în anul 2011, înregistrându-se cea mai mare valoare a exporturilor româneşti pe piaţa chineză în valoare de 659,8 milioane dolari.