Într-un comunicat de presă semnat de Banca centrală a Chinei şi alte patru agenţii guvernamentale, se precizează că, deşi moneda virtuală bitcoin nu reprezintă încă o ameninţare la adresa sistemului financiar chinez, ea ridică unele riscuri. Cu toate acestea, nu a fost interzisă utilizarea bitcoin de către persoanele fizice.

‘Cred că este o decizie echilibrată şi pozitivă’, a declarat Zennon Kapron, de la firma de consultanţă financiară Kapronasia.

‘Este o decizie care aduce legitimitate ideii că ar putea fi o monedă acceptată la nivel naţional’, a adăugat Kapron.

Bitcoin, lansată în ianuarie 2009, reprezintă un nou tip de monedă electronică digitală, în baza unui algoritm special. Iniţial, rata sa de schimb era de cinci cenţi. Particularitatea bitcoin constă în faptul că acest tip de monedă nu poate fi confiscată proprietarului. Monedă virtuală asigură, de asemenea, titularului un anonimat deplin, în caz de nevoie.

În ultimele două luni, valoarea bitcoin a crescut cu aproape 800% în raport cu dolarul, pe măsură ce speculatorii au început să cumpere această monedă, informează bitcoinity.org.

Deşi nu există date oficiale, operatorii de pe piaţa bitcoin susţin că cetăţenii chinezi sunt jucători importanţi pe piaţă şi deţin o parte semnificativă din numărul total de bitcoin în circulaţie.

Comunicatul publicat pe pagina de internet a Băncii Centrale a Chinei (PBOC) susţine că Guvernul vrea să evite spălarea de bani prin intermediul bitcoin.

PBOC este îngrijorată, deoarece bitcoin este anonimă şi poate fi transportată pe un simplu card de memorie sau transferată electronic, putând, astfel, evita controalele de capital. Cu toate acestea analiştii subliniază că, dată fiind valoarea mică a tuturor monedelor bitcoin aflate în circulaţie comparativ cu alte monede, este puţin probabil ca aceasta să aibă un impact prea mare asupra ansamblului economiei.

SURSA: Agerpres