Punctual, compania China Huadian Engineering intenționează să investească în realizarea unui grup de 400 MW la Compania Energetică Hunedoara (la Mintia), şi într-un grup de 250 – 300 MW la Drobeta Turnu Severin (sucursala RAAN), potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu. În total, investiția ar putea ajunge la circa 700 milioane de dolari.
”China Huadian Engineering are o capacitate de 105.000 MW instalaţi în China. În cadrul vizitei oficiale din Republica Chineză am discutat cu preşedintele companiei despre trei proiecte importante pe agenda noastră. Este vorba despre un grup de 400 MW la Compania Energetică Hunedoara, la Mintia, de un grup de 250 – 300 MW la Drobeta Turnu Severin, la sucursala RAAN”, a spus Traicu, la o conferință de presă. Oficialul a adăugat că investiţia pentru un MW instalat este, în medie, de un milion de dolari. Totodată, compania chineză este interesată și de proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti.
De asemenea, China National Coal și-a manifestat intenția de a investi aproximativ 30 milioane de dolari în modernizarea exploatărilor de la Compania Energetică Hunedoara, pentru extragerea a 4 milioane tone huilă energetică anual. ”Investiţiile necesare pot fi cuprinse între 16 şi 30 milioane de dolari, în funcţie de ce va arăta studiul de fezabilitate. Din cele 4 milioane tone se poate produce energie de 4,8 – 5 TW pe an”, a punctat Rodin Traicu.
Interesul chinezilor nu se oprește aici. Oficialul a mai spus că o altă companie, China Guangdong Nuclear Power Group, este interesată să asigure 40% din investiţia pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Potrivit unui studiu Ernst&Young, investiţia în cele două reactoare a fost estimată la 6,4 miliarde de euro.