90 dintre noile intrări provin din China continentală, Hong Kong, Macao și Taiwan, ceea ce face ca numărul miliardarilor chinezi să ajungă la 568, depăşind astfel SUA, care a avut 535 de miliardari. Averea totală netă a miliardarilor din China este de 1,4 trilioane de dolari.

În pofida încetinirii globale, averea superbogaților lumii a crescut cu 9 procente, ajungând la 7,3 trilioane de dolari. Lista întocmită de Hurun Global Rich a luat în calcul averea miliardarilor la data de 15 Ianuarie.

Cel mai bogat om din lume, co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, rămâne pe primul loc, cu o avere netă de 80 de miliarde de dolari. El are cu mult mai mult faţă de investitorul Warren Buffett, care se află pe locul doi cu o valoare netă a averii, de 68 miliarde miliarde de dolari. Michael Bloomberg, fost primar al oraşului New York și magnat mass-media, a intrat în top pe poziţia 10, 37 de miliarde de dolari.

Rupert Hoogewerf, presedinte si cercetator-şef al Hurun Report, a declarat că statul chinez a adus mai mulţi miliardari datorită câștigurilor obţinute pe piaţa de capital.

"Creșterea numărului miliardarilor în restul lumii a fost ținută în loc de o încetinire a economiei globale, întărirea dolarului american și scăderea prețurilor petrolului", a spus el.

Beijing a fost numită capitala miliardarilor lumii, cu 100 de miliardari, metropola chineză urmat de New York, cu 95 de miliardari. Shanghai, Hangzhou și Shenzhen sunt printre primele zece orașe raportat la numărul super-bogatilor.

Nouă miliardari chinezi şi-au păstrat poziţia în top 100 Hurun Global de anul trecut.

Wang Jianlin, președintele conglomeratului imobiliar şi de divertisment Wanda, este pe primul loc în China și 21 în lume, cu avere netă de 26 miliarde de dolari.

Bogăția lui Wang o depășeşte pe cea a lui Li Ka-shing, magnatul imobiliar din Hong Kong, care a fost odată cel mai bogat om din Asia. Valoarea netă a averii lui Li s-a redus cu 22%, fiind de 25 miliarde de dolari și a pierdut 7 locuri până pe poziţia 23.

Un alt magnat al imobiliarelor din Hong Kong, presedintele Henderson Land, Lee Shau-kee, ocupă locul 27. Patronul Alibaba, Jack Ma Yun a scăzut două locuri, ajungând pe poziţia 36, averea sa reducându-se cu 14%, fiind acum de 21 de miliarde de dolari.

Hoogewerf a declarat că numărul miliardarilor chinezi nu scad semnificativ în acest an, pentru că aceştia şi-au diversificat activelor în scopul contracarării încetinirii economice.

El a spus că mai mulţi miliardari provin din sectoarele de producție, de investiții financiare și tehnologice.

Citiţi articolul original în South China Morning Post. Copyright 2016