China va emite 100 de miliarde de yuani (echivalentul a aproximativ 14,1 miliarde de dolari) de obligațiuni guvernamentale special pentru măsurile de control Covid-19, în încercarea de a echilibra controlarea epidemiei cu dezvoltarea economică și socială.

Anunţul a fost făcut luni de Ministerul Finanțelor, care va emite două loturi de obligațiuni speciale cu rată fixă, printre care 50 de miliarde de yuani în obligațiuni de cinci ani și 50 de miliarde de yuani în obligațiuni de șapte ani.

Fonduri deblocate pentru companii și persoane

Ambele vor fi listate și tranzacționate la 23 iunie 2020. China va urmări o politică fiscală mai proactivă și mai de impact, stabilindu-și deficitul fiscal la peste 3,6% din PIB.

În plus, va emite 1.000 de miliarde de yuani de obligațiuni guvernamentale pentru controlarea pandemiei şi pentru a debloca mai multe fonduri pentru a sprijini companiile și persoanele.

Între timp, autoritățile municipale de la Beijing au dispus demiterea lui Zhang Yuelin, directorul general al pieței angro de fructe, legume și carne Xinfadi din Fengtai, asociată cu majoritatea noilor cazuri confirmate de coronavirus din capitala chineză, informează La Stampa.

Potrivit comisiei municipale de sănătate, Beijing a raportat 36 de cazuri noi de COVID-19 transmise din interiorul țării și șase cazuri noi asimptomatice.

Măsuri stricte de carantină

Alți doi oficiali de la Beijing au fost concediați pentru „conduită incorectă” în timpul prevenirii și controlului focarului: Zhou Yuqing, director adjunct al guvernului districtului Fengtai și Wang Hua, secretar de partid în municipalitatea din Huaxiang din Fengtai.

În context, trebuie precizat că Beijingul a impus măsuri stricte de carantină, după ce numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus a început din nou să crească.

Centrul financiar chinez, Shanghai, a cerut ca unii călători din Beijing să fie carantinaţi timp de două săptămâni, întrucât 27 de noi cazuri COVID-19 au fost confirmate în Capitală.

Acesta este cel mai grav focar întâlnit în China din februarie. Mulţi specialişti se tem că ar putea fi vorba de un al doilea val ce afectează China.