Creşterea importurilor de ţiţei reprezintă o surpriză în condiţiile încetinirii celei de-a doua mari economii a lumii, iar cererea de petrol era de așteptat ca în aceste condiţii să scadă. Cu toate acestea, prețurile mici ale ţiţeiului ale petrolului și seria de reduceri a ratelor dobânzii din partea Chinei  – inclusiv cea mai recentă, din ultimul weekend, în încercarea de a alimenta creșterea sunt factori de stimulare a cererii.

Importurile de petrol brut ale Chinei au atins un record de aproape 7,4 mil barili pe zi luna trecută, mai mult decât Statele Unite care avea programate importuri de 7,2 milioane de barili pe zi pentru luna aprilie, potrivit datelor Reuters.

În timp ce China ar putea scădea din nou la locul al doilea în următoarele luni, este clar îndreptată spre a depăși Statele Unite în topul importatorilor mondiali, pe o bază permanentă.

China este deja cel mai mare consumator de energie din lume, cu petrolul fiind de departe cea mai mare piață de energie tranzactionată. Depășirea Statele Unite înseamnă că Beijingul este utilizatorul de top al aproape tuturor mărfurilor, inclusiv cărbune, minereu de fier și majoritatea metalelor, cu profunde implicații pentru piețele care continuă să treacă de la Vest la Est.