Chinezii sunt renumiţi în privinţa produselor contrafăcute, culminând aici cu imitarea luxosului Rolls-Royce Phantom, dar şi a altor modele de maşini „cu greutate” în Occident. Tocmai de aceea, interzicerea de către China a importului unei mărci renumite pe motive de siguranţă e o informaţie care a şocat industria auto.

Agenţia de inspectare a calităţii din China a interzis importul mai multor modele produse de constructorul francez Renault, una din cele mai bine cotate companii auto din Europa în ceea ce  priveşte siguranţa maşinilor produse.

„Riscuri de siguranţă” nemenţionate

Autorităţile din China au precizat că este vorba despre „riscuri serioase de siguranţă” şi de nesatisfacerea standardelor tehnice. Potrivit site-ului Administraţiei Generale a Supravegherii şi Inspecţiei Calităţii (AGSIC), www.aqsia.gov.cn, interdicţia de import vizează modelele Laguna, Scenic, Megane şi Megane Coupe-Cabriolet.

„În ultimele inspecţii am găsit în repetate rânduri loturi de automobile produse de compania franceză Renault care nu corespund standardelor noastre obligatorii şi regulamentelor tehnice relevante, ceea ce duce la riscuri serioase de siguranţă”, se arată într-un comunicat al autorităţii chineze.

AGSIC precizează că, în ultimii ani, maşinile produse de Renault „au avut numeroase probleme de calitate”. Totuşi, agenţia chineză nu precizează care sunt aceste probleme.

Toate cele patru modele au 5 stele EuroNCAP!

„Compania Renault este surprinsă de această decizie, cu atât mai mult cu cât modelele menţionate au fost construite în tări occidentale, la standarde similare cu cele pentru orice altă ţară europeană”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei franceze.

Toate modelele menţionate în interdicţia Chinei a obţinut cinci stele din cinci la testele EuroNCAP.

Pe de altă parte, China reprezintă o piaţă destul de mică pentru Renault, care, potrivit purtătorului de cuvânt, a comercializat circa 900 de unităţi anul trecut pe această piaţă.

China este cea mai mare piaţă de maşini noi la nivel global.