‘Ar fi benefic pentru Coreea de Nord să ia o decizie bună şi inteligentă’, a declarat presei ministrul chinez, după întrevederea avută cu omologul său nord-coreean, Ri Hong-Yo, cu privire la noile sancţiuni adoptate de ONU.

Cei doi au discutat la Manila, înaintea unui forum ASEAN privitor la securitatea în regiune.

Wang Yi şi-a exprimat sprijinul faţă de cele mai recente sancţiuni adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, după testele cu rachete ale Phenianului în luna iulie, dar a insistat ca aceste măsuri să fie însoţite de discuţii între principalele state implicate.

Ministrul de externe chinez a apreciat că nu va uşoară relansarea negocierilor în format de şase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, SUA, Rusia şi Japonia – toate reprezentate la reuniunea de la Manila) cu privire la programele nuclear şi balistic ale Phenianului, dar a subliniat că dialogul este necesar şi că toate părţile trebuie să acţioneze în acest scop.

‘Obiectivul nostru este să readucem toate părţile implicate în chestiunile nucleare la masa negocierilor (…) pentru a realiza denuclearizarea peninsulei coreene’, a declarat Wang, notând că sancţiunile sunt ‘necesare’, dar nu constituie ‘scopul ultim’.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă, la propunerea SUA, o rezoluţie ce prevede noi sancţiuni severe împotriva Coreii de Nord, care ar urma să priveze această ţară de venituri anuale estimate la un miliard de dolari, o treime din totalul celor provenite din exporturi.

Rezoluţia 2371, venită ca ripostă la programele balistic şi nuclear ale Phenianului, constituie un succes cert pentru SUA, care au reuşit să convingă China – principalul sprijin al Phenianului – şi Rusia să întărească presiunea internaţională împotriva unui stat acuzat de a fi o ‘ameninţare mondială’.AGERPRES