Potrivit datelor publicate pe pagina de Internet a Administraţiei naţionale a energiei, China mizează în prezent pe capacităţi instalate de 110 Gigavaţi de energie fotovoltaică în 2020, o reducere de 27% faţă de ţinta anterioară. În cazul energie eoliene obiectivul a fost redus cu 16% până la 210 Gigavaţi. Anterior, guvernul de la Beijing se aştepta ca în 2020 să aibă instalate capacităţi de producţie a energiei fotovoltaice de 150 de Gigavaţi şi capacităţi de energie eoliană de 250 de Gigavaţi.

"Reducerea obiectivelor, care era în mare aştepată în industria fotovoltaică, vine într-un moment în care există îngrijorări cu privire la supraoferta care pune presiune pe companiile care produc echipamente fotovoltaice. Cel mai probabil proiectele de dimensiuni mari vor fi cele mai afectate în timp ce instalaţiile de acoperiş rămân o posibilă sursă de creştere", au apreciat Ben Kallo şi Tyler Frank, analişti la Robert W. Baird & Co.

În ultimii ani, China a investit miliarde de dolari în energia regenerabilă, însă capacitatea reţelei de a livra electricitatea din locul în care este produsă în locul unde este nevoie de ea a rămas în urmă. Acest decalaj a făcut ca în unele părţi ale Chinei instalaţiile regenerabile să fie oprite, ceea ce a afectat companii precum China Longyuan Power Group Corp. şi China Datang Corp. Renewable Power Co.

Noile obiective revizuite au fost criticate imediate de unele organizaţii de mediu care apreciază că nu sunt suficiente. "Dată fiind urgenţa combaterii poluării aerului şi modificării climatice, ne-am fi aşteptat ca guvernul să îşi accelereze investiţiile în energiile regenerabile în loc să le plafoneze sau să le reducă", se arată într-un comunicat al Greenpeace.

Începând din 20121, capacităţile de energie fotovoltaică au crescut de peste şapte ori în timp ce capacităţile eoliene s-au dublat, în condiţiile în care China vrea ca în 2020 aproximativ 15% din energia electrică să fie produsă de instalaţii regenerabile sau centrale nucleare. Chiar şi în condiţiile revizuirii obiectivelor, capacităţile de energie fotovoltaică din China se vor dubla în 2020 faţă de nivelul din 2015 iar în cazul capacităţilor eoliene ar urma să se înregistreze o creştere de 50%. (Sursa: Agerpres)