"China este gata să ajute Europa, însă există cel puţin două condiţii prealabile. Dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite ne putem gândi la o sumă de ordinul a 100 de miliarde de dolari", a declarat Li Daokui.

"Prima condiţie este să fim siguri că Fondul european de stabilitate financiară (EFSF) va fi eficient pentru a stabiliza situaţia europeană. Beijingul vrea asigurări cu privire la validitatea mecanismelor", a declarat Li Daokui, adăugând că "nimic nu ar fi mai rău pentru China decât să contribuie la ceva care ar duce la eşec".

Cea de a doua condiţie se referă la "garanţiile oferite, deoarece nu putem exclude ipoteza că mecanismul nu va funcţiona. Aceste garanţii vor fi oferite de obligaţiuni selectate, cum sunt obligaţiunile franceze şi mai ales cele germane?" s-a întrebat responsabilul chinez. În plus, "dacă China va investi şi va sprijini Europa, nu este normal să ceară cel puţin o mai bună înţelegere a intereselor sale?", a adăugat Li Daokui.

Anterior însă preşedintele chinez, Hu Jintao, a declarat că Europa trebuie să-şi rezolve problema datoriilor, declarându-se în acelaşi timp încrezător în capacitatea vechiului continent de a face faţă acestei probleme. Solicitat să ofere un ajutor, Beijingul a urmărit cu nelinişte în ultimele luni agravarea crizei datoriilor în Europa, prima piaţă pentru exporturile sale, unde deţine 550 de miliarde de dolari în obligaţiuni suverane. Fără menajamente, China a cerut ţărilor europene să-şi facă ordine în propriile finanţe.