China acuză SUA de faptul că ignoră suferinţa palestinienilor: Viața lor este la fel de prețioasă

China acuză Statele Unite de faptul că ”ignoră suferinţa palestinienilor”, după ce Washingtonul a blocat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prevăzută vineri, consacrată conflictului israeliano-palestinian, relatează AFP.

Statele Unite, principalul aliat diplomatic al Israelului, au refuzat ca o reuniune virtuală publică dedicată conflictului din Orientul Mijlociu să se desfăşoare vineri, însă au acceptat până la urmă ca aceasta să aibă loc duminică.

China, care prezidează luna aceasta Consiliul de Securitate al ONU, a luat apărarea Palestinei în incinta ONU, în care şi-a folosit adesea dreptul de veto pentru a bloca moţiuni împotriva aliaţilor săi, precum Siria.

Statele Unite se opun singure voinţei comunităţii internaţionale, a acuzat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

”Statele Unite repetă că sunt îngrijorate de drepturile musulmanilor (…), însă ele ignoră suferinţa palestinienilor”, a denunţat Hua Chunying.

Paralelă cu interesul Washingtonului faţă de minoritatea din nord-vestul Chinei

Ea a făcut o paralelă cu interesul Washingtonului faţă de minoritatea musulmană chineză uigură din nord-vestul Chinei care, potrivit unor organizaţii de apărarea drepturilor omului, este supusă unei reprimări de către Beijing.

”Statele Unite ar trebui să-şi dea seama că viaţa palestinienilor este la fel de preţioasă”, a tunat ea.

Statele Unite au acceptat, începând de luni, două videoconferinţe de urgenţă, cu uşile închise, pe tema conflictului israeliano-palestinian, însă au blocat două declaraţii ONU care îndemnau la o încetare a ostilităţilor, pe care le consideră ”contraproductive” în acest stadiu.

Washingtonul reafirmă, în luările sale de poziţie de la începutul acestui conflict, luni, dreptul Israelului de a se apăra de tiruri de proiectile ale mişcării islamiste palestiniene armate Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, şi îndeamnă la o dezescaladare.

Americanii le cer israelienilor ”să facă tot posibilul pentru a evita victime civile”.