Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), reunit încă de luni în jurul preşedintelui Xi Jinping, a adoptat cel de-al 14-lea plan cincinal, pentru perioada 2021-2025.

Joi, China a dezvăluit liniile directoare generale pentru următorii cinci ani. Se va pune accent în special pe consumul intern şi pe autonomia tehnologică, însă deocamdată nu a fost stabilit un obiectiv de creştere economică. Aceste orientări vor fi prezentate Parlamentului pentru aprobare oficială la următoarea reuniune, în martie 2021.

Într-un comunicat difuzat de mass-media la sfârşitul reuniunii se cere un „nou model de dezvoltare economică” mai concentrat pe consumul casnic.

China, de la o ţară săracă la a doua economie mondială în doar 40 de ani

Mult timp, China şi-a construit creşterea pe investiţii puternice, în special în infrastructură, şi pe exportul unor cantităţi mari de produse ieftine. Acest model a permis Chinei în patru decenii să treacă de la statutul de ţară săracă la cel de a doua cea mai mare economie mondială, însă acum îşi arată limitele, notează AFP.

„Mediul internaţional devine din ce în ce mai complex, cu instabilitate şi incertitudine în creştere”, subliniază documentul, în contextul rivalităţii tot mai mari cu Statele Unite şi al crizei coronavirusului ce devastează economia mondială. Ca semn al incertitudinii dominante, textul se abţine de la stabilirea unui obiectiv de creştere economică pentru următorii cinci ani, spre deosebire de planul cincinal precedent ce viza o creştere a PIB de cel puţin 6,5% pe an în medie între 2016 şi 2020.

Obiectivul de creştere economică a fost deja abandonat şi pentru anul în curs, încă de la începutul lui 2020.

China trebuie să obţină „autonomia tehnologică”, adaugă documentul, în momentul când giganţii ţării, precum furnizorul de echipamente de telecomunicaţii Huawei vizat de sancţiunile Washingtonului, rămân puternic dependenţi de tehnologii americane cruciale, scrie Agerpres.

Cel mai mare poluator din lume vrea neutralitate în privinţa emisiilor de carbon până în 2060

Liderii chinezi au cerut de asemenea accelerarea tranziţiei ecologice după angajamentul ambiţios al preşedintelui Xi Jinping luna trecută de a atinge neutralitatea în privinţa emisiilor de carbon până în 2060. Rămân multe întrebări cu privire la modul în care cel mai mare poluator din lume poate atinge acest obiectiv, având în vedere că ţara asiatică este responsabilă pentru mai mult de un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

China s-a bazat puternic pe cărbune pentru a-şi spori creşterea. Dar ţara de asemenea investeşte cel mai mult în energii regenerabile şi este un jucător cheie în Acordul de la Paris privind clima.

Printre altele, conducerea partidului a declarat la reuniunea de patru zile că doreşte să dezvolte capacităţile de apărare în concordanţă cu cele economice, potrivit agenţiei de presă de stat Xinhua, citată de Reuters.

China va promova reunificarea Taiwanului cu continentul şi va menţine de asemenea prosperitatea pe termen lung şi stabilitatea Hong Kongului şi Macao, potrivit comunicatului reuniunii Comitetului Central al PCC, desfăşurată între 26 şi 29 octombrie. China consideră Taiwanul o provincie renegată ce trebuie adusă înapoi sub suveranitatea sa prin forţă, dacă este necesar, aminteşte Reuters.