Instituţiile americane relevante folosesc de mulţi ani, potrivit raportului, aparatură de interceptare a telefoanelor mobile şi intră în reţelele de informaţii ale centrelor de statistici aparţinând lui Google şi Yahoo din diferite ţări, furând miliarde de date ale clienţilor.

În raport se face cunoscut că SUA monitorizează de peste zece ani telefonul mobil al cancelarului german, Angela Merkel. SUA a lansat atacuri de mare amploare asupra Internetului chinez, iar liderii chinezi şi Compania Huawei au fost introduşi pe lista ţintei acestora.

Unele departamente chineze au confirmat că timp îndelungat, Statele Unite au monitorizat, atacat şi controlat departamente guvernamentale, instituţii, întreprinderi, universităţi şi reţele de telecomunicaţii din China, vizând liderii chinezi, cetăţeni şi clienţi de telefonie mobilă din toată China.

Cu toate că actele americane de spionaj au fost expuse, Agenţia americană de informaţii susţine că desfăşurarea acestor activităţi constituie eforturi esenţiale împotriva actelor de terorism.

China urmează neabătut drumul de dezvoltare paşnică, care nu trebuie să fie ţinta de spionat a Statelor Unite. Prin acţiunile sale, SUA nu a acţionat împotriva actelor de terorism, SUA a încălcat reglementările dreptului internaţional şi drepturile omului, punând în pericol securitatea globală. "Acţiunile sale trebuie să fie condamnate de întreaga lume", se subliniază în raport.

China cere Statelor Unite să ofere o explicaţie actelor de spionaj practicate şi să le oprească imediat.

SURSA: romanian.cri.cn