Ministerul de Externe japonez i-a prezentat Beijingului, pe canale diplomatice, o plângere legată de faptul că partea chineză a instalat un radar şi camere de supraveghere pe una dintre structurile sale marine construite într-o zonă bogată în hidrocarburi revendicată de China şi Japonia şi situată în Marea Chinei de Est, potrivit publicaţiei japoneze Nikkei. Contactat de AFP, Ministerul de Externe japonez nu a făcut niciun comentariu despre acest caz. 

Conform Agerpres, Japonia este îngrijorată de eforturile Chinei de consolidare a prezenţei sale militare în Marea Chinei de Est. Un diferend frontalier de lungă durată opune cele două ţări în legătură cu un arhipelag – numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi. Nelocuite, aceste insule sunt administrate de Tokyo, dar suveranitatea japoneză este contestată de către Beijing. 

Tot duminică, Japonia a prezentat un protest faţă de intrarea a două nave chineze în apele sale teritoriale, în apropierea insulelor în dispută. Conform autorităţilor japoneze, cele două vase au navigat la circa 20 de kilometri vest de una dintre insulele Senkaku. În urmă cu o zi, partea japoneză a afirmat că circa 230 de nave de pescuit şi şapte nave ale Gărzii de Coastă chineze, dintre care patru erau înarmate, au fost reperate în apropierea insulelor respective.