Ritmul de creştere mai lent decât se estima vine pe fondul semnelor de stabilizare ale celei de-a doua economii mondiale în acest an. Băncile chineze şi-au majorat la 13.700 miliarde de yuani (211,23 miliarde de dolari) creditele noi în yuani acordate în martie, dublu faţă de nivelul de 726 miliarde de yuani din februarie, datele sugerând un apetit în creştere pentru investiţii în rândul companiilor chineze.

Vânzările de retail au urcat cu 10,5% în primele trei luni din acest an, iar producţia industrială a crescut cu 6,8%, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 5,9%.

Datele NBS arată că în martie rata şomajului a rămas scăzută, la aproximativ 5,2%, în pofida deciziilor de reducere a producţiei în industria oţelului şi a cărbunelui.

"Creşterea de 1,1% în primul trimestru din acest an arată clar că PIB-ul Chinei încă se confruntă cu presiuni negative", a afirmat economistul Zhou Hao, de la Commerzbank.

Biroul Naţional de Statistică din China a revizuit şi datele trimestriale de anul trecut. Astfel, în primul trimestru din 2015, creşterea economiei s-a situat la 1,4% – faţă de 1,3% previzionată anterior, în timp ce în trimestrul doi avansul a fost de 1,8% – faţă de 1,9% prognozat anterior, iar în ultimele trei luni ale anului s-a înregistrat o expansiune de 1,5% – faţă de 1,6 estimată anterior.

Economia a înregistrat un avans de 6,9% în 2015, cel mai slab ritm de creştere înregistrat de China după avansul de 3,9% consemnat în anul 1990, a anunţat recent Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale în pofida creşterii sectorului serviciilor, care pentru prima dată în istorie a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul ţării.

Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică, dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor impulsionate de îndatorare şi exporturi. Premierul chinez Li Keqiang a declarat în luna decembrie că Guvernul va închide companiile cu pierderi în cadrul eforturilor de reducere a supracapacităţilor din sistem, însă acest lucru va impune o serie de decizii politice dificile de genul falimentelor şi posibilelor concedieri. Alte priorităţi pe care Beijingul le-a anunţat pentru 2016 includ reducerea stocului de locuinţe nevândute, diminuarea bilanţurilor băncilor reducerea costurilor pentru afaceri şi încurajarea noilor tehnologii. AGERPRES