Autorităţile au arestat 26 de suspecţi care foloseau drone pentru a transporta pe o distanţă de 200 de metri, între Hong Kong şi China continentală, telefoane iPhone recondiţionate. Acest tip de trafic este deosebit de rentabil, având în vedere interesul chinezilor pentru smartphone-urile marca Apple, cât şi faptul că telefoanele iPhone sunt mai ieftine în Hong Kong decât în China continentală.

"Este primul caz descoperit în China în care dronele au fost folosite pentru infracţiuni de contrabandă transfrontalieră", subliniază cotidianul Legal Daily.

Conform vameşilor, contrabandiştii operau de obicei după miezul nopţii şi aveau nevoie doar de câteva secunde pentru a transporta cu dronele colecte conţinând peste 10 telefoane iPhone. Astfel, gruparea infracţională putea introduce ilegal în China până la 15.000 de telefoane într-o singură noapte.

Vameşii din Shenzhen au declarat că vor utiliza şi ei drone pentru a monitoriza cu atenţie frontiera şi a-i împiedica pe contrabandişti. Reglementarea modului de utilizare a dronelor a devenit o prioritate pentru China, cel mai mare producător mondial de drone destinate publicului larg. AGERPRES.