Se estimează că  800 000 până la 2 milioane de minorități religioase sunt în prezent deținute în lagăre de internare din China, a declarat administrația Trump pentru parlamentari.

China pare să fii creat o serie de tabere secrete care sunt folosite pentru a bloca sute de mii de musulmani etnici chinezi, a căror existență a fost mult timp negată de autorități.

La o audiere a Congresului, Scott Busby, secretarul adjunct de stat de la Biroul Democrației și Muncii pentru Drepturile Omului, a afirmat că Beijingul sprijină mișcări represive similare cu ale altor regimuri autoritare de pe tot globul.

,,Guvernul Statelor Unite ale Americii, evaluează că, din aprilie 2017, autoritățile chineze au reținut pe o perioadă nedeterminată cel puțin 800 000 de persoane și până la 2 milioane de etnici musulmani au fost închiși în aceste internate, a spus Scott Busby, potrivit The Economic Times.

Mărturisind în fața unui subcomit al Senatului pentru Relații Externe, Busby a spus că rapoartele sugerează că cei mai mulți dintre cei reținuți nu au fost acuzați, iar familiile lor aveau puține sau niciun fel de informații  despre locația lor.

La început, China a negat existența unor astfel de tabere, dar, după ce au apărut rapoarte publice, autoritățile chineze au afirmat că sunt “centre de educație profesională”.

Foștii deținuți, care au ajuns în siguranță, au vorbit despre indoctrinarea neîncetată și condițiile dure, de exemplu, rugăciunea și a altor practici religioase sunt interzise. “Obiectivul aparent este de a forța deținuții să renunțe la islam și să îmbrățișeze Partidul Comunist Chinez”, a spus Busby.

Viața din afara taberelor de internare nu este cu mult mai bună, a remarcat el. Cartierele au puncte de intrare și ieșire controlate de polițiști înarmați. Familiile au fost forțate să accepte în casele lor oficiali chinezi pentru șederi prelungite. Mii de moschei au fost închise sau distruse, în timp ce unele s-au transformat în centre de propagandă comunistă, a afirmat Busby.

 

“Din păcate, fuga din China nu este suficientă pentru a scăpa de brațele lungi ale guvernului. China a presat în mod obișnuit alte țări să-i întoarcă pe uiguri, etnici kazahi și membri ai altor grupuri minoritare musulmane, metodă care a avut adesea succes”, le-a spus el parlamentarilor.

Chiar și atunci când aceste persoane ajung în siguranță, China continuă să le hărțuiască și să le intimideze. Reprimarea grupurilor minoritare în China nu se încheie în Xinjiang, a spus el.

Aceste politici s-au răspândit la sute de mile depărtare, spre exemplu în comunitățile musulmane din Hui. Tibetanii se confruntă, de asemenea, cu represiunea continuă și supravegherea omniprezentă. Regiunea Autonomă Tibetană a fost terenul de testare pentru multe dintre tehnicile utilizate acum în Xinjiang, a afirmat Busby.

Senatorul Cory Gardner a declarat că așa-zisa închiderea autoritară condusă de președintele Xi Jinping a dus la o represiune fără precedent asupra societății civile, a minorităților etnice și a libertății religioase din China.

“Vestea taberelor de concentrare în masă pentru musulmanii uighur și Provincia Autonomă Xinjiang a șocat conștiința. Și aceasta necesită un răspuns serios din partea Statelor Unite și a comunității internaționale”, a spus Cory Gardner. 

Senatorul Ed Markey a spus că este destul de clar că a existat un efort sistematic din partea guvernului chinez, nu numai în interiorul Chinei, ci și în întreaga lume, pentru a sprijini acele politici care sunt foarte represive și care permit compromiterea drepturilor omului.