Corporatia Chevron a raportata pentru al doilea semestru un profit record de sase miliarde de dolari, in crestere cu 11%. Suma reprezinta 2,90 USD per actiune, comparativ cu 2,52 USD cat era in urma cu un an, cand profitul a fost de 5,4 miliarde de dolari. Dincolo de faptul ca este o valoare record, a depasit cu mult asteptarile analistilor, care se asteptau la un raport de 3,03 USD per actiune.

Dave O’Reilly, CEO al Chevron, spune ca rezultatele se datoreaza pretului ridicat al petrolului, dar si al gazului, care au adus companiei un plus de 7,3 miliarde. In ciuda rezultatelor excelente din upstream, segmentul de downstream a avut de suferit, divizia de rafinare si marketing a avut pierderi de 731 milioane de dolari, comparativ cu venitul de 1,3 miliarde dolari din perioada similara a lui 2007. Tot pretul mare al petrolului a fat reactii bizare, deoarece productia neta de petrol a scazut, ce-i drept cu 3%, valoare depasita net de cresterea pretului, dar totusi merita mentionata in studii ulterioare. In orice caz, situatia la volumul productiei de petrol se va reglementa deoarece, potrivit lui Stephen J. Crowe, director financiar al Chevron, in perioada urmatoare se va extrage mai mult, o contributie decisiva urmand sa o aiba noile perimetre marine din apele Nigeriei si din Golful Mexic.
Si Exxon Mobil, cea mai tranzactionata pe bursa companie petroliera a anuntat un profit record de 11,68 miliarde dolari, pe aceeasi situatie de fond de scadere a productiei corelata cu cresterea preturilor. Aceeasi reactie este si la StatoilHydro din Norvegia si Total din Franta. Prima a raportat venituri nete de 18,92  miliarde de coroane norvegiene (3,68 miliarde dolari).

Surse: Los Angeles Times, New York Times (SUA)