Consultanţii grupului IHS prevăd în acest studiu că bugetele militare din lume vor atinge 1.538.000 de miliarde de dolari în acest an, reprezentând o progresie timidă de 0,6% în regim anual, dar, chiar şi aşa, este prima mărire înregistrată din 2009 până în prezent.

"Rusia, Asia şi Orientul Mijlociu vor fi motorul creşterii aşteptate în acest an şi al reluării anticipate începând din 2016", a estimat Paul Burton, director în cadrul IHS Jane's pentru aeronautică, apărare şi securitate. Rusia îşi va spori cheltuielile militare cu 44% în următorii trei ani. Planul adoptat de parlament a dotat deja Rusia în 2013 cu un buget de apărare de 68 de miliarde de dolari, care o situează pe locul al treilea în lume, devansând Marea Britanie şi Japonia.

Bugetul militar chinez a fost deja de 139 de miliarde de dolari în 2013, potrivit IHS, al doilea ca importanţă după cel al Statelor Unite ale Americii. Conform proiecţiilor formulate de consultanţi, în 2015 China va cheltui mai mult pentru a-şi consolida apărarea decât Marea Britanie, Franţa şi Germania la un loc.

Printre altele, Asia este singura regiune ce şi-a sporit fără încetare cheltuielile militare de la criza din 2009. Regiunea Asia-Pacific fără China va depăşi Europa Occidentală în 2015, cu suplimentări notabile aşteptate din partea Australiei, Indiei şi Coreii de Sud, potrivit studiului.AGERPRES