În urmă cu doar câteva zile, acelaşi ministru declara că este o prostie să privatizăm CFR Marfă în proporţie de 51%, el urmând să propună delegaţiei FMI să fie de acord cu cedarea unui pachet de maximum 20% din capitalul social al operatorului naţional de transport feroviar de marfă.
”A privatiza o societate atunci când ea înregistrează pierderi foarte mari este o greşeală, o abordare nerecomandată de niciun manual de management. Aştept să văd o decizie finală din partea CSAT cu privire la privatizarea CFR Marfă. Propunerea mea este ca această societate să nu fie privatizată decât într-un procent de maximum 20%. Până atunci doresc să numim un management performant, un management privat la această companie, să o aducem să joace corect, cinstit şi în termenii concurenţiali”, a spus, în urmă cu o săptămână, ministrul Transporturilor, citat de Agerpres.
Acum, după întâlnirea avută cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, ministrul a declarat că "discuţiile au vizat atragerea de fonduri europene şi restructurarea companiilor cu pierderi, precum şi calendarul stabilit împreună. În ceea ce priveşte CFR Marfă, deşi eu nu mi-aş fi dorit, am ajuns la concluzia ca va trebui să privatizăm 51% din acţiunile companiei deoarece situaţia economico-financiară din prezent poate fi redresată doar printr-o infuzie masivă de capital privat", a spus ministrul transporturilor.

Oficialul a precizat că a convenit cu delegaţia instituţiilor financiare internaţionale ca 20% din acţiunile companiei TAROM să fie şi ele preluate de un investitor internaţional termenul stabilit pentru ambele companii fiind de "şase luni începând din luna februarie".

Ministrul a precizat totodată că o altă ţintă stabilită cu reprezentanţii delegaţiei financiare internaţionale este aceea de 90 de zile pentru numirea de manageri privaţi la toate companiile din subordinea Ministerului Transporturilor aflate în memorandumul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.

Ministrul transporturilor a mai spus că discuţiile nu au vizat eventualele restructurări sau disponibilizări în cadrul acestor companii.
Sursa: Agerpres