Solicitanților de cetățenie li se impune declararea sprijinului pentru Israel într-un land german

Într-un land german, solicitanţii de cetăţenie vor trebui de-acum să îşi declare sprijinul pentru dreptul Israelului de a exista. Asta se întâmplă în din landul Saxonia Anhalt, din estul Germaniei, după ce a fost adoptată o nouă legislaţie.

Aceasta vine ca urmare a atacului terorist transfrontalier al Hamas din 7 octombrie. Și în contextul războiului dintre Israel şi Hamas aflat în desfăşurare, relatează CNN.

Potrivit noilor reglementări, cei care solicită cetățenia germană trebuie să declare în mod explicit susținerea lor pentru dreptul Israelului de a exista. Decretul afirmă că acest drept al Israelului este considerat „rațiune de stat” („Staatsräson”) pentru Germania. Solicitanții trebuie să confirme în scris recunoașterea dreptului la existență al Israelului și condamnarea oricăror eforturi împotriva statului Israel.

Ministrul de interne al landului Saxonia-Anhalt, Tamara Zieschang, a subliniat importanța monitorizării atitudinilor antisemite în timpul procesului de naturalizare. De asemenea, a menționat că cetățenia poate fi refuzată dacă există indicii că solicitantul susține activități care încalcă ordinea lumii libere și democratice, inclusiv infracțiuni antisemite și negarea dreptului Israelului de a exista.

Aceste măsuri vin în contextul războiului dintre Israel și Hamas. Iar oficialii germani au reiterat în mod constant că securitatea Israelului este o „rațiune de stat” pentru Germania. Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat într-un discurs că Germania stă alături de Israel, considerând securitatea acestuia drept „raison d’etre” (rațiune de stat) a Germaniei.

Președintele german a declarat sprijin necondiționat Israelului

După o vizită efectuată în Germania, în noiembrie, a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, cancelarul Olaf Scholz a subliniat sprijinul Germaniei pentru Israel. În ciuda faptului că președintele turc are o opinie diferită faţă de conflictul din Orientul Mijlociu.

„Domnule preşedinte, nu este niciun secret faptul că avem opinii foarte diferite despre conflict.

Tocmai de aceea discuţiile noastre sunt importante, în special în momente dificile avem nevoie de un dialog direct între noi”, a precizat cancelarul german.

Germania sprijină ferm Israelul, a subliniat cancelarul de la Berlin.

„Dreptul Israelului de a exista este irefutabil pentru noi”, a precizat Scholz vineri seară.

La rândul său, Erdogan a numit mişcarea islamistă palestiniană Hamas drept „organizaţie de eliberare”. Israelul, în schimb, a fost acuzat de „genocid” în Fâşia Gaza. Liderul turc a pus sub semnul întrebării însuşi dreptul statului evreu de a exista.

Preşedintele Turciei a afirmat că „a ucide copii nu este în Tora”, cu referire la civilii care au murit în bombardamentele efectuate de armata israeliană în Fâşia Gaza în ultimele săptămâni.