În urma creșterii semnificative a numărului de persoane infectate, au fost impuse o serie de restricții în spațiile publice pentru a limita răspândirea epidemiei. Măsura care a ridicat cele mai multe nemulțumiri, în rândul cetățenilor, este certificatul verde despre care s-a vehiculat că ar fi discriminatoriu.

La auzul acestor cuvinte, Asztalos Csaba, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a oferit un răspuns prin care explică rolul acestui document unic.

„Nu e o problemă de discriminare, e o problemă de voinţă politică”

Asztalos Csaba a afirmat public că „nu suntem într-o situaţie de discriminare.” Acesta a evidențiat faptul că actul a fost implementat și în alte 20 de state europene. Din punctul său de vedere, vehiculațiile privind discriminarea sunt o problemă „de voință politică.”

„Dacă acest instrument a fost folosit cu succes în 20 de state din Uniunea Europeană nu e o problemă de discriminare, ci e o problemă de voinţă politică. Până la urmă realitatea este dură (…) realitatea este că noi trăim într-o societate în care lângă noi mor oameni, îi cunoaştem sau mai puţin, nu sunt doar cifre, sunt nişte tragedii. Şi cei care supravieţuiesc rămân cu nişte probleme şi sechele pe termen lung”, a afirmat preşedintele CNCD la Digi24.

„De 5-7 luni trebuia să avem certificatul verde”

Totodată, acesta a adus în discuție problema sistemului de învățământ din țară care persistă deja de doi ani de zile. El a menționat că resctricția respectivă ar fi trebuit să fie impusă de la jumătatea lui 2021.

„Copiii noştri sunt în al treilea an şcolar în care sunt afectaţi de pandemie şi vedem că da, mulţi recunosc, dintre politicieni, că cel puţin de 5-7 luni trebuia să avem certificatul verde. Aveam timp, chiar dacă adoptam o lege care nu-i perfectă, să treacă această lege prin filtrul Curţii Constituţionale, Curtea Constituţională ar fi avut posibilitatea să spună <în acest punct este ok>, <în aceste 2-3 puncte nu este ok>, se corecta legea în Parlament şi ne asumam aplicarea acestei legi pentru că de aceea suntem în funcţii de demnitate publică, să luăm decizii şi care  nu sunt populare”, a spus Asztalos Csaba.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a explicat că drepturile omului nu sunt absolute, statul având „obligaţia să limiteze şi să ia măsuri în scopul protejării sănătăţii publice, a vieţii.”

„Fără lege nu se poate limita exercitarea unui drept fundamental. Dreptul la viaţă privată, dreptul la muncă, dreptul la educaţie nu sunt drepturi absolute. În scopul protejării sănătăţii publice, a vieţii, statul nu doar că poate, are obligaţia să limiteze şi să ia acele măsuri pentru a asigura dreptul la viaţă. Dreptul la viaţă, da, este absolut, dar dreptul la viaţă privată, dreptul la întrunire, dreptul la asociere, dreptul la muncă, dreptul la educaţie nu sunt drepturi absolute. Ele pot fi limitate atunci când urmăresc să asigur sănătatea publică”, a afirmat acesta.

Certificatul verde pentru angajați

Trebuie menționat faptul că Senatul a respins, săptămâna trecută, legea care impune certificatul verde angajațiilor din anumite domenii de activitate. Acest document nu poate fi impus salariaților pentru participarea la activitățile de la locul de muncă deoarece dreptul constituţional la muncă nu poate fi limitat decât prin lege, nu prin alte acte normative.