Cseke Attila susține că impunerea obligativității prezentării certificatului digital european COVID-19 pentru personalul medical din unitățile sanitare este o măsură necesară în perioada stării de alertă.

Precizările ministrului interimar vin în contextul în care în cursul zilei de ieri a fost lansat în dezbatere publică un astfel de proiect.

Documentul prevede, între altele, că personalul care nu va putea prezenta un astfel de certificat va risca suspendarea contractului de muncă pentru o lună, iar ulterior chiar încetarea colaborării.

În acest sens, ministrul interimar al Sănătății susține că personalul medical va avea trei posibilăti: vaccinarea, trecerea prin boală, sau testarea rapidă antigen sau PCR.

„Pentru personalul medical sunt trei posibilități: dacă sunt vaccinaţi cu schema completă – este o situație, cea de-a doua – dacă au trecut prin boală și sunt în perioada între 15 şi 180 de zile de la sfârșitul bolii, respectiv dacă se testează cu test rapid antigen sau cu test PCR – este cea de a treia situație”, a spus Cseke Attila, potrivit Rador.

În același timp, ministrul interimar a mai precizat că proiectul de lege mai prevede ca persoana nevaccinată și care nu a trecut prin boală trebuie să prezinte conducătorului spitalului testul negativ de covid.

Cine asigură cheltuielile pentru testare 

În ceea ce privește cheltuielile pentru aceste teste, ele se fac pe banii angajaților, ministrul subliind faptul că statul a pus deja la dispoziție vaccinarea gratuită.

„Proiectul de lege prevede că, în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată și nici nu a trecut prin boală, trebuie să prezinte conducătorului unității medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, aceste teste. Testele se fac pe cheltuiala proprie. Statul pune la dispoziție în mod gratuit vaccinul, există această posibilitate”, a mai adăugat ministrul.

De menționat este faptul că, potrivit ministrului în momentul de față există deja 15 state, inclusiv unele europene, care au introdus obligativitatea certificatului verde digital pentru anumite categorii profesionale.

În cursul zilei de luni, ministrul preciza că se dorește promovarea actului normativ în regim de urgență pentru ca siguranța pacienților și a medicilor să fie asigurată cât mai rapid.

„Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgenţă. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creştere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranţa pacienţilor, dar şi a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenţă, se bazează pe ştiinţă, inovaţie şi tehnologie, în care un loc important în deţin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii.