Se vor închide instituțiile de cultură? Gheorghiu a spus clar: Vor avea voie doar deținătorii de certificat digital

Bogdan Gheorghiu a declarat că CNSU se va opta pentru evenimente la care să aibă acces exclusiv deţinătorii de certificat digital, adică persoanele vaccinate, testate sau imunizate natural.

„Cred că nu. Cred că, mai degrabă, peste o anumită incidenţă, CNSU va stabili această cifră, având în vedere politica dusă până acum de actualul Guvern, se va opta pentru evenimente la care să aibă acces exclusiv deţinătorii de certificat digital, care înseamnă vaccinat, testat sau imunizat natural”, a declarat ministrul Culturii la Naţional TV.

Accesul la spectacole va fi permis şi atunci când incidenţa infectărilor este peste 3 la mie

De asemenea, Gheorghiu a precizat că accesul la spectacole va fi permis şi atunci când incidenţa infectărilor cu COVID-19 este peste 3 la mie cu respectarea condiţiilor stabilite.

„La ora la care vorbim noi, încă nu a avut loc şedinţa CNSU în care am înţeles că vor fi astfel de măsuri în zona HORECA, din informaţiile pe care le am eu. Cu siguranţă, Ministerul Culturii va cere să fie aceleaşi reguli şi pentru cultură. Din ce ştiu eu, vorbim de evenimente sportive şi nunţi, botezuri, adică unde incidenţa este peste 3 la mie, cred că acolo va fi cifra – acolo este şi acum – să fie permisă realizarea doar cu accesul celor care au dovada ori a testării în ultimele ore. Este firesc, dacă se va întâmpla acest lucru pentru sport şi pentru HORECA, să se întâmple şi pentru cultură. Şi dacă nu se va întâmpla de prima dată, vom face demersuri pentru că nu ar fi normal”, a mai spus Bogdan Gheorghiu.

Totodată, acesta a respins acuzaţia de „discriminare” în ceea ce priveşte accesul la spectacole pe baza certificatului digital.

„Unii ar putea spune. Dar asta ar putea spune şi cei vaccinaţi sau care se testează constant că se simt discriminaţi că activitatea e complet închisă doar pentru că alţii nu acceptă aceeaşi filosofie ca a lor, respectiv filosofia legată de a fi sau nu bine să te vaccinezi. Nu ştiu, care e discriminatul aici? Că, să ştiţi, e o întrebare pe care şi-o pune multă lume”, a conchis Bogdan Gheorghiu.

Sursă foto: Dreamstime