Cu excepția RCA-ului, care poate fi prezentat în format digital, toate celelalte acte trebuie să fie în original. În cazul pierderii certificatului de înmatriculare (talon), șoferul nu mai are dreptul legal de a circula pe drumurile publice. Este esențial să se obțină un duplicat cât mai curând posibil.

Pentru a obține un nou certificat de înmatriculare, trebuie să vă prezentați la Direcția de Înmatriculări Auto (DRPCIV) cu următoarele documente: Cerere pentru eliberarea duplicatului; Fișa de înmatriculare vizată de organul fiscal (dacă s-a schimbat domiciliul); Cartea de identitate a vehiculului (original și copie); Actul de identitate al solicitantului (original și copie); Dovada plății taxei pentru certificatul de înmatriculare.

Pentru persoanele juridice sunt necesare documente suplimentare care să ateste personalitatea juridică.

Certificat înmatriculare. Duplicatul costa numai 50 de lei

Taxa pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare este de aproximativ 50 de lei în 2025. Cu toate acestea, costurile pot fi mult mai mari dacă sunteți prins fără talon în trafic.

Conform Codului Rutier 2025, lipsa unui document obligatoriu se sancționează cu o amendă între 6 și 8 puncte. „Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la Art. 35, alin. (2).” Aceasta înseamnă că amenda poate depăși 1.600 lei.

Reținerea plăcuțelor de înmatriculare, În cazul în care certificatul de înmatriculare a fost pierdut, furat sau deteriorat, dar nu ați obținut încă un duplicat, riscați doar o amendă contravențională. Plăcuțele de înmatriculare nu vor fi reținute în această situație. Totuși, situația se schimbă dramatic dacă circulați cu un certificat de înmatriculare suspendat.

Se poate pedepsi cu închisoare

În acest caz, conform legislației, se comite o infracțiune care poate fi pedepsită cu închisoare între 1 și 3 ani. Plăcuțele de înmatriculare pot fi reținute și în alte situații, cum ar fi: Lipsa unei asigurări RCA valabile; Prezența unor deficiențe tehnice majore la vehicul; Existența unor modificări neomologate la mașină.

Registrul Auto Român (RAR) a clarificat procedura de recuperare a certificatului de înmatriculare reținut de poliție. Șoferii trebuie să se prezinte cu documente specifice pentru verificări tehnice.