De ce aleg șoferii becurile cu LED
Mulți conducători auto aleg becurile LED din două motive principale: vizibilitate mai bună pe timpul nopții și consum redus de energie. În plus, aspectul farurilor devine mai modern, oferind un plus de stil mașinii.
Totuși, ceea ce pare o modificare simplă se poate transforma într-o problemă serioasă dacă nu este făcută legal și corect. Începând din 2025, sistemele LED montate fără omologare pot duce la amenzi mari, respingerea la ITP și chiar riscuri de incendiu, potrivit ProMotor.
Ce riscuri există dacă nu sunt omologate
Montarea unor becuri LED fără omologare presupune o serie de riscuri atât legale, cât și tehnice. Printre cele mai importante se numără:
-
Orbirea altor participanți la trafic: Fasciculul de lumină al unui bec LED neomologat poate fi dispersat incorect. Deși drumul este mai bine iluminat, ceilalți șoferi pot fi temporar orbiți.
-
Risc de scurtcircuit: În lipsa unei instalări corecte sau în cazul utilizării unor sisteme improvizate, sistemul electric al mașinii poate fi grav afectat.
-
Pericol de incendiu: Un scurtcircuit generat de o instalație LED neconformă poate duce la aprinderea vehiculului.
-
Probleme la ITP: Autoturismele cu becuri LED neomologate pot fi respinse la inspecția tehnică periodică.
-
Amendă și reținerea talonului: Poliția rutieră poate sancționa montarea ilegală cu o amendă de peste 1.000 de lei și cu reținerea talonului auto.
-
Probleme în cazul unui accident: Dacă în urma unui accident se constată că sistemul de iluminat modificat a contribuit la incident, firma de asigurări poate refuza plata sau poate reduce despăgubirea.

Ce spune Registrul Auto Român
Registrul Auto Român (RAR) a emis, la finalul anului trecut, certificarea oficială pentru anumite surse de lumină LED. Astfel, înlocuirea becurilor clasice este permisă, dar doar în condiții bine stabilite.
RAR precizează că înlocuirea becurilor este posibilă în funcție de anul de fabricație și modelul mașinii. Lista completă a vehiculelor compatibile poate fi verificată la furnizorul becurilor LED.
Conform RAR, dacă un șofer este oprit în trafic, i se poate cere documentul care atestă certificarea sursei de lumină. Prin urmare, trebuie păstrată în mașină declarația de conformitate și copia certificatului emis de RAR.
„Operațiunea de înlocuire a becurilor se poate face în anumite condiții, care țin de anul de fabricație sau modelul mașinii. Puteți interoga lista vehiculelor compatibile direct la furnizorul becurilor LEDr.
În cazul în care sunteți opriți de poliție la un control în trafic și aveți montate becuri LEDr, vi se va solicita să prezentați documentul care atestă că sursa de lumină este certificată. Prin urmare vă recomandăm să aveți asupra dvs. și actul de la vânzător”, precizează Registrul Auto Român.
Condiții obligatorii pentru montarea legală
Pentru a respecta legislația, șoferii care montează becuri LED trebuie să țină cont de următoarele reguli:
-
Să monteze sistemele doar pe vehicule omologate la nivel european.
-
Atât farurile, cât și becurile trebuie să fie omologate.
-
Corpul dispozitivului de iluminare trebuie să aibă aplicat marcajul de omologare și numărul certificatului emis de RAR.
-
Trebuie păstrată în mașină declarația de conformitate și copia certificatului de conformitate.
-
Trebuie verificate unghiurile de înclinare ale fasciculului luminos și forma sa asimetrică.
În plus, înlocuirea becurilor halogen sau cu filament trebuie realizată doar în service-uri autorizate RAR. Doar acestea pot emite declarația de conformitate necesară pentru a trece cu succes ITP-ul și eventualele controale rutiere.