Reprezentantul SUA a cerut Rusiei să-şi distrugă rachetele de croazieră SSC-8 (Novator 9M729 în varianta rusă, n. red.), atrăgând atenţia din nou că acestea încalcă Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF), semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, republicanul Ronald Reagan, şi ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov.

 „Din păcate, Statele Unite constată tot mai mult că nu mai pot avea încredere în Rusia în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor sale în materie de control al armamentului“, a declarat Robert Wood, reprezentantul american la Conferinţa pentru Dezarmare, aflată sub auspiciile ONU.

El a denunţat „acţiunile coercitive şi nocive (ale Rusiei, n. red.), care au sporit tensiunile pe tot globul“.

 „Rusia trebuie să-şi distrugă, în mod verificabil, toate rachetele SSC-8, lansatorii şi materialul asociat acestora, în scopul de a se conforma Tratatului INF“, a adăugat diplomatul american, amintind totodată de intenţia lui Donald Trump de a-şi retrage ţara din acest acord la începutul lui februarie. În octombrie anul trecut, preşedintele american şi-a anunţat intenţia de a denunţa Tratatul INF din cauza încălcărilor repetate ale Moscovei.

 Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov s-au angajat prin acest tratat să elimine rachetele nucleare şi convenţionale cu raze de acţiune între 500 şi 5.500 de kilometri. Dar, potrivit NATO şi Pentagonului, racheta Novator 9M729 este capabilă să lovească ţinte situate la o depărtare de 500 până la 1.500 de kilometri, conform Adevarul.ro.