Dintre cele 580 de proiecte, 211 reprezintă investiţiile pentru fermele de familie şi au o valoare nerambursabilă de 9,2 milioane de euro. Restul de 369 de proiecte, cu o valoare nerambursabilă de peste 97,5 milioane de euro, sunt reprezentate de investiţiile în modernizarea exploataţiilor agricole.

'Dintre proiectele pentru fermele de familie, majoritatea, mai exact 194 de cereri de finanţare sunt cereri de înfiinţare sau modernizare a fermelor vegetale, 17 cereri de finanţare fiind cele pentru fermele de animale. Dintre proiectele pentru exploataţiile agricole, un număr de 317 de cereri de finanţare au ca obiectiv fermele vegetale, restul de 52 având drept scop investiţiile în fermele animale. Cele mai multe cereri de finanţare au fost depuse în judeţele care fac parte din Regiunea 2 Sud Est. Astfel, 165 de proiecte aferente Măsurii 121, cu o valoare totală nerambursabilă de 31,2 milioane de euro, au fost depuse on-line sau la sediile Oficiilor Judeţene ale AFIR din judeţele: Constanţa, Tulcea, Galaţi, Vrancea, Brăila şi Buzău', se arată în comunicatul citat.

Potrivit lui Nicolae Popa, directorul general adjunct al AFIR, prima sesiune din 2014 pentru finanţarea investiţiilor a reprezentat un moment important în procesul de facilitare a accesării fondurilor europene.

'Putem spune că prima sesiune din anul 2014 a funcţionat corect şi a permis solicitarea a peste 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole, în mod special, a fermelor agricole familiale. De asemenea, această sesiune a reprezentat un moment important în procesul de facilitare a accesării fondurilor europene, prin introducerea unui nou sistem de solicitare, respectiv depunerea on-line a proiectelor. Răspunsul potenţialilor beneficiari la această metodă pentru depunerea proiectelor a fost pozitiv', a afirmat Nicolae Popa.

SURSA: Agerpres