De asemenea, IEA şi-a revizuit în jos cu 300.000 de barili pe zi estimările privind oferta de petrol a Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol până la 28,9 milioane barili pe zi. În schimb, IEA şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la oferta de petrol a ţărilor din afara OPEC, cu 200.000 barili pe zi, prognozând că, în 2015, aceasta va creşte cu 1,3 milioane barili, până la 57,8 milioane de barili pe zi.

IEA a avertizat că această combinaţie între încetinirea cererii şi creşterea ofertei de petrol va pune noi presiuni asupra preţului petrolului, în condiţiile în care, vineri, barilul de ţiţei Brent era cotat la aproximativ 63 de dolari, cea mai redusă valoare din ultimii cinci ani, în scădere cu 40% comparativ cu preţul înregistrat în luna iunie.

"Presiunile în scădere asupra preţurilor vor creşte riscul de instabilitate socială sau dificultăţi financiare, dacă producătorii vor avea dificultăţi în a-şi rambursa datoriile. Continuarea scăderii preţurilor ar înrăutăţi o situaţie şi aşa dificilă pentru unele ţări şi companii", avertizează IEA.

În mod normal, scăderea preţului petrolului ar trebui să încurajeze consumul, însă creşterea economică modestă la nivel global, precum şi impactul negativ al scăderii preţurilor petrolului pentru ţările care depind de exporturile de hidrocarburi ar urma să afecteze cererea de ţiţei în 2015.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state.AGERPRES