Cererea mondială de petrol va înregistra, în 2009, cel mai grav declin după anul 1981, pe fondul recesiunii economiei globale, a avertizat, joi, Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), citată de Reuters.

Cererea se va contracta în acest an cu 2,56 de milioane de barili pe zi, se arată în raportul lunar al agenţiei care acordă consultanţă în domeniu pentru 28 de state industrializate.

În raportul precedent, agenţia anticipa un declin al cererii de 2,4 milioane de barili pe zi.

Fundamentele pieţei se menţin la un nivel scăzut, iar creşterea preţului petrolului, care a atins, marţi, 60 de dolari pe baril pentru prima oară în ultimele şase luni, a fost determinată de optimismul investitorilor şi nu de dovezi privind creşterea consumului, se arată în raport.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a majorat, miercuri, prognoza privind scăderea cererii de petrol în acest an şi a avertizat că majorarea recentă a cotaţiilor de referinţă ale barilului reflectă optimismul general din pieţe, şi nu aspectele fundamentale, care sunt nefavorabile.

AIE a precizat că livrările de petrol ale producătorilor din afara OPEC nu vor scădea aşa de mult cum s-a estimat iniţial.

„Raportul ţine seama de amploarea contracţiei economice la care asistăm”, a afirmat Harry Tchilinguirian, analist la BNP Paribas.

Agenţia anticipează că cererea medie din 2009 va fi de 83,2 milioane de barili pe zi, sub nivelul de 84,03 milioane de barili pe zi estimat de OPEC.

SURSA: Mediafax