Cererea de gaze naturale va scădea în Europa

Cererea de gaze naturale va scădea în Europa! Un studiu realizat de firma de consultanță Deloitte și de institutul german de mediu Oeko sugerează că în următoarele două decenii va avea loc o scădere substanțială a cererii de gaze naturale în Europa.

Autorii studiului estimează că, până în 2040, cererea de gaze naturale ar putea scădea cu până la două treimi.

Până în 2050, aceasta ar putea scădea cu până la 95% față de nivelurile observate în 2021.

Statele UE trebuie să mențină progresele în materie de climă

Această proiecție este condiționată de menținerea de către statele membre ale UE a progreselor înregistrate în vederea îndeplinirii obiectivelor lor în materie de climă. De exemplu, guvernul german și-a stabilit obiectivul de a atinge neutralitatea climatică până în anul 2045.

Conform previziunilor studiului, până în 2030, se așteaptă ca Germania să aibă nevoie de aproximativ 650 TWh (terrawatt-oră) de gaze naturale, ceea ce reprezintă o reducere de aproximativ o treime față de nivelurile de consum înregistrate în 2021.

gaze
SURSA FOTO: Dreamstime

Industriile grele vor trece la surse de energie neutre

La început, scăderea consumului de gaze naturale va fi observată în primul rând în sectorul construcțiilor, care cuprinde locuințe private, unități de vânzare cu amănuntul și spații de birouri.

Cu toate acestea, studiul sugerează că, începând din 2030, industriile grele ar putea trece din ce în ce mai mult de la gazele naturale la surse de energie neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.

Prețurile gazelor naturale din Europa au scăzut

Prețul de referință al gazelor naturale în Europa și Marea Britanie a scăzut vineri dimineață. Scăderea a avut loc după ce Chevron și sindicatele au rezolvat un conflict de muncă care a dus la anularea grevelor la două mari instalații de export de GNL din Australia.

Contractele futures pe prima lună la hub-ul olandez TTF, punctul de referință pentru comerțul cu gaze din Europa, au scăzut cu 1,8%, la 40,87 dolari (38,39 euro) pe megawatt (MWh).

Prețul engros echivalent al gazelor naturale din Marea Britanie a scăzut, de asemenea, cu 3,3%.

Prețurile europene au cunoscut o mare volatilitate în ultimele săptămâni, din cauza:

  • grevelor din Australia
  • a scăderii fluxurilor de gazoducte din Norvegia din cauza lucrărilor de întreținere
  • a defecțiunilor de la marile instalații de export de GNL din SUA.

Numai joi, prețurile gazelor naturale din Europa au scăzut la începutul zilei, pe măsură ce au apărut semne că riscurile de aprovizionare din Australia și Norvegia s-au diminuat.

Prețurile au crescut mai târziu în cursul zilei pentru a se stabiliza la un nivel mai ridicat în urma apariției unor informații potrivit cărora fluxurile de gaze către Sabine Pass LNG, cea mai mare instalație de lichefiere din Statele Unite, au scăzut cu 18%.

Sindicatul Offshore Alliance a anulat greva de la instalațiile Chevron LNG. Acest lucru s-a întâmplat după ce autoritatea de reglementare a pieței muncii din Australia a mediat o înțelegere între părți.

Greva a început pe 8 septembrie

Greva a început pe 8 septembrie. Atunci,  nu au reușit să ajungă la un acord cu Chevron în ceea ce privește:

  • condițiile de muncă
  • revendicările salariale.

„Offshore Alliance va lucra acum cu Chevron pentru a finaliza redactarea acordului, iar membrii vor înceta în curând actuala acțiune industrială”, a declarat sindicatul, citat de Reuters.

Separat, prețurile europene la gaze au scăzut și ele. Asta după ce uriașul zăcământ de gaze Troll din Norvegia și-a reluat producția. El își intensifică fluxurile către Europa după o lungă perioadă de întreținere.