Ucraina a mai primit 1,5 miliarde de euro din partea UE

Un nou ajutor consistent pentru Ucraina din partea Uniunii Europene.

Potrivit informațiilor oficiale, săptămâna aceasta, Comisia Europeană a trimis Ucrainei suma de 1,5 miliarde de euro.

Vorbim despre fonduri în termeni de asistenţă macrofinanciară, notează jurnaliștii de la The Guardian.

Ȋn total, țara vecină a primit până acum 12 miliarde de euro. Comisia Europeană a promit un sprijin financiar total de 18 miliarde de euro Ucrainei.

Acești bani trimiși de către Uniunea Europeană sunt destinați menţinerii în funcţiune a serviciilor publice esenţiale. Este vorba despre spitale, şcoli şi locuinţe pentru cetăţenii relocalizaţi. Ȋn plus, vor fi folosiți și pentru plata salariilor şi a pensiilor.

O altă utilizare a banilor trimiși de Comisia Europeană în Ucraina va fi refacerea infrastructurii critice distruse în timpul atacurilor din Rusia. Vorbim aici despre infrastructura energetică, sistemele de apă, reţelele de transport, drumurile şi podurile.

Zelenski, întâlnire cu antreprenori şi finanţişti americani de top

Ȋn altă ordine de idei, tot duminică, Volodimir Zelenski a anunţat că s-a întâlnit cu antreprenori şi finanţişti americani de top, între care şi miliardarul Michael Bloomberg, în timpul vizitei sale din această săptămână în SUA.

Președintele Ucrainei a precizat că s-a discutat despre oportunităţile de investiţii în Ucraina.

„Lucrăm pentru victoria şi reconstrucţia Ucrainei”, a postat el pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Antreprenorii şi finanţiştii americani şi-au confirmat disponibilitatea de a face investiţii pe scară largă în ţara noastră de îndată ce războiul se va încheia şi vor exista garanţii de securitate”, a afirmat liderul ucrainean.

Vizita lui Zelenski în SUA nu a decurs așa de bine cum și-ar fi dorit

Preşedintele Ucrainei s-a aflat la Washington sperând să obţină fonduri în continuare pentru a ajuta ţara sa să lupte cu forţele invadatoare ruseşti. În cursul acestei săptămâni, el le-a cerut liderilor mondiali să continue să sprijine Ucraina, la Naţiunile Unite, în New York.

Însă tensiunile diplomatice sunt în creştere, după ce Zelenski a criticat Polonia, Slovacia şi Hungaria pentru interzicerea importurilor de cereale ucrainene.

Spriijinul pentru eforturile de război ale Ucrainei devine şi el controversat în unele ţări, multe rămânând cu puţine resurse pe care să le mai ofere.

În SUA, scepticismul republicanilor privind finanţarea războiului creşte, în pofida apelurilor făcute de preşedinte de a nu întoarce spatele Ucrainei.

„Rusia crede că lumea va deveni sătulă şi îi va permite să agreseze Ucraina fără consecinţe”, a declarat Biden.

Congresul SUA a autorizat peste 110 de miliarde de dolari ca ajutoare pentru Ucraina, dar sondajele arată că sprijinul printre americani pentru continuarea finanţării este în declin.

Mulţi republicani susţin că banii ar trebui cheltuiţi mai degrabă pe probleme interne, dar în timpul vizitei lui Zelenski preşedintele Biden a aprobat noi finanţări pentru Kiev, evaluate la 325 de milioane de dolari.