Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki şi-a intensificat criticile faţă de declaraţiile recente ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Adunarea Generală a ONU, în disputa privind comerţul cu cereale, transmite sâmbătă dpa.

‘Vreau să-i spun preşedintelui Zelenski că nu trebuie să-i mai insulte niciodată pe polonezi, aşa cum a făcut-o zilele trecute în apariţia sa la Naţiunile Unite’, a declarat Morawiecki vineri seară, potrivit agenţiei PAP.

Recenta retorică tăioasă dinspre Polonia survine cu câteva săptămâni înaintea alegerilor legislative ce vor avea loc în această ţară pe 15 octombrie.

Comisia Europeană a decis recent să nu prelungească interdicţia privind importurile de cereale ucrainene în Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Bulgaria.

Ce a declarat Volodimir Zelenski

Polonia, Slovacia şi Ungaria au decis ulterior să impună unilateral măsuri restrictive, pentru a-şi proteja fermierii de competiţia din partea importurilor în creştere semnificativă din Ucraina.

Făcând aluzie la aceasta, Zelenski a declarat la ONU că este alarmat de cum ‘un teatru politic’ legat de importuri de cereale între aliaţi joacă în favoarea Moscovei.

Morawiecki a subliniat că Ucraina opreşte o invazie rusă, adăugând că prioritatea Europei ar trebui să fie să se înarmeze ea însăşi şi să ajute prin a transporta arme pentru Ucraina.

Hub-ul logistic de la Rzeszow, din sud-estul Poloniei, este operaţional şi va continua să funcţioneze în cooperare cu aliaţii, a spus el.

Polonia, decizie luată direct împotriva Ucrainei

Polonia a anunţat miercuri, 20 septembrie, că nu mai aprovizionează Ucraina cu arme. Declarația a venit într-un moment cheie al contraofensivei ucrainene și arată tensiunile tot mai mari dintre cei doi aliaţi.

Premierul din Polonia a subliniat că țara sa nu va mai transfera „niciun fel de arme” în Ucraina. În schimb, autoritățile de la Varşovia se vor concentra pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze.

„Nu mai transferăm niciun fel de arme în Ucraina. Ne concentrăm în principal pe modernizarea şi înarmarea rapidă a armatei poloneze, astfel încât aceasta să devină una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa, şi asta într-un timp foarte scurt”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki la postul privat de televiziune Polsat News, conform AFP.